Op zoek naar sporen

Maar liefst 250.000 Belgen staken bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog het kanaal over op de vlucht voor de Duitsers. Ze gingen allemaal op zoek naar een veilige plek in Groot-Brittannië. Ondanks hun massale toestroom lijken deze Belgische vluchtelingen amper sporen te hebben nagelaten. Maar is dat wel zo?

Omdat de helft van de vluchtelingen uit Antwerpen kwam, helpt het Red Star Line Museum graag mee. De gebouwen van de Red Star Line dienden trouwens om teruggekeerde vluchtelingen op te vangen.

 

Uw verhaal

Op 15 november bent u van harte welkom op de grote ‘Verhalenverzameldag’. Kent u nog verhalen over vluchtelingen? Bezit u nog foto’s of documenten van familie of vrienden die zijn gevlucht, kom dan naar het Red Star Line Museum. Medewerkers van het museum en het Amsab-ISG zitten klaar om naar uw verhaal te luisteren en uw documenten of ander materiaal te bekijken.

Het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsab-ISG) is het erfgoedcentrum voor sociaal, humanitair en ecologisch geëngageerde bewegingen. Met het verzamelde materiaal wil Amsab-ISG dit stukje ‘vergeten geschiedenis’ vertellen en de vele duizenden gevluchte Belgen een gezicht geven.

Na het delen van uw verhaal, krijgt u twee toegangstickets tot het Red Star Line Museum.

Deze dag kadert in een internationaal erfgoedproject ‘Aan de slag over het kanaal Belgische arbeiders in Engeland tijdens W.O.I’, dat gesteund wordt door de Vlaamse overheid.

 

Praktisch

Zondag 15 november 2015 vanaf 10 uur in het Red Star Line Museum

Red Star Line Museum
Montevideostraat 3
2000 Antwerpen
www.redstarline.be

Graag vooraf inschrijven via mail bij Martine.Vermandere@amsab.be of via telefoon: tel. 09 224 00 79. 
Als je niet kan komen op 15 november kan je jouw verhaal ook mailen naar Martine: Martine.Vermandere@amsab.be 

Het Amsab-ISG is op zoek naar verhalen. Het is niet mogelijk om op deze dag objecten te verkopen of te laten schatten.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief