Een reizende tentoonstelling

Het Red Star Line Museum plant in 2016 een reizende tentoonstelling in de VS. Deze expo gaat in première op Ellis Island. Nadien reist de tentoonstelling wellicht verder naar Chicago en Philadelphia. Hierover wordt nog onderhandeld met musea in beide steden.

De tentoonstelling volgt in grote mate de verhaallijn van het Red Star Line Museum. Dat verhaal begint diep op het Europese continent, loopt per trein naar Antwerpen, blijft even hangen bij de medische en administratieve controles in de historische gebouwen van de Red Star Line-rederij en steekt dan de Atlantische Oceaan over om te eindigen op Ellis Island, de plek waar decennialang immigranten voor Amerika een medische en administratieve controle moesten ondergaan alvorens ze het land werden binnengelaten.
 

Red Star Line, de spiegel van Ellis Island

Het Red Star Line Museum en het Ellis Island Immigration Museum vertellen een gemeenschappelijk Amerikaans-Europese geschiedenis. Waar het verhaal van het Red Star Line Museum eindigt begint het verhaal van Ellis Island.

In de historische gebouwen van de Red Star Line rederij vertelt het museum aan de hand van de persoonlijke verhalen van de Red Star Line-passagiers een universeel verhaal over migratie.

Het Ellis Island Immigration Museum vertelt op de authentieke locatie net voor de kust van New York de geschiedenis van de Amerikaanse immigratie. Meer dan 12 miljoen passagiers passeerden er voor medische en administratieve controles. Hier viel het definitieve verdict wie het land binnen mocht of moest verlaten.

Het Red Star Line Museum werkt al jaren nauw samen met het Ellis Island Immigration Museum. Expertise, kennis, maar vooral de historische verhalen van de Red Star Line-passagiers voedden de samenwerking. De levensverhalen van de Europese migranten die hun thuis verlieten op zoek naar een nieuw en beter leven in de VS zijn voor het Red Star Line Museum de meest bijzondere en waardevolle collectiestukken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief