De verhalenbus past in het kader van 5 jaar Red Star Line Museum. Anderstalige vrijwilligers spreken mensen aan op pleintjes, markten, aan scholen, op buurtfeesten en andere evenementen om hun verhaal te delen. Welke plekken zijn betekenisvol geweest tijdens de eerste jaren in Antwerpen? Welke plekken zijn verbonden met vreugde, heimwee, hoop, gemis, een thuisgevoel? Welke verhalen en emoties hangen vast aan deze plekken? Deze verhalen illustreren dat migratie niet alleen een historisch fenomeen is.

De verhalen worden opgetekend op een kaart van Antwerpen en gaan deel uitmaken van de museumcollectie. De kaarten worden tot bootjes gevouwen. Elk gevouwen bootje draagt een unieke lading en een pakkend persoonlijk verhaal met zich mee. Het Red Star Line Museum wordt zo de ankerplaats van alle verzamelde getuigenissen.

Enkele bekende Antwerpenaren zetten als ambassadeur mee hun schouders onder dit project en vertellen over hun Antwerpen: stand-upcomedien Geert Hoste, illustratrice Fatinha Ramos, innovator/ondernemer Deepak Mehta, student en Stampmedia-journalist Mohamed Barrie en kokkin Fatima Marzouki. Lees meer.

De verhalenbus vind je vanaf februari op verschillende plaatsen in Antwerpen. Loop gerust eens langs. Je wordt er hartelijk ontvangen door het museumteam. En wil je jouw verhaal kwijt, dan kan je ter plaatse de kaart invullen of meenemen en later terugbezorgen. Soms kun je ook een praatje maken met een van de ambassadeurs. 

Download hier je eigen blanco kaart, druk ze af en leef je uit! 

Thuishaven_blanco.pdf

(A3 recto/verso)

(illustratie: Tom Schoonooghe)

Waar vind je de Red Star Line-verhalenbus?

 • 3 februari: Winters Geluk, Sint-Paulusplaats Antwerpen
 • 10 februari: Azië in Antwerpen, Waagnatie Expo & Events, Rijnkaai Antwerpen
 • 13 februari: Red Star Line Museum, Montevideostraat Antwerpen
 • 8 maart: Ontmoetingscentrum Merksemdok, Emiel Lemineurstraat 72, Merksem (naar aanleiding van Internationale vrouwendag)
 • 9 maart: Inburgeringsfeest Atlas in Felixpakhuis, Godefriduskaai Antwerpen
 • 21 maart: Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie - Samenlevingsopbouw Antwerpen, Het Oude Badhuis, Stuivenbergplein Antwerpen
 • 18 april: Buitenspeeldag, binnenplein van de Permekebibliotheek, De Coninckplein Antwerpen
 • 22 april: Erfgoeddag aan het Hessenhuis, Hessenplein Antwerpen
 • 27 april: Gastvrij Antwerpen, Madame Fortuna, Sergeyselsstraat Borgerhout
 • 13 mei: The Sound of Cultures, IVCA  Antwerpen
 • 20 mei: Strip- en boekenplein, Bibliotheek Permeke, De Coninckplein Antwerpen

Op aanvraag gaat de verhalenbus ook naar scholen, bedrijven, organisaties en evenementen toe. Heb je hiervoor interesse, stuur dan een e-mail naar celine.joris@stad.antwerpen.be. De mogelijkheden en voorwaarden worden dan samen besproken.

Thuis in het Red Star Line Museum

De verhalenbus is ook verbonden aan een ruimer project van het museum: ‘Thuis in het Red Star Line Museum’. Het museum wil anderstaligen actief en zichtbaar inschakelen en zijn plaats als taaloefenplek Nederlands verder uitbouwen. Jaarlijks bezoeken 3.000 NT2-cursisten het museum. Het is daarom geschikt als een plek van dialoog en om Nederlands te oefenen.

Het museum ontvangt voor ‘Thuis in het Red Star Line Museum’ in 2018 bijkomende subsidie van de Vlaamse overheid in het kader van de projectoproep Nederlands oefenen. Meer informatie: http://www.integratie-inburgering.be/nederlands-oefenen-projectoproep.  Dit project verloopt in samenwerking met tal van partners (o.a. Atlas, FMDO, Tafels van vrede, Samenlevingsopbouw en Vormingplus)

Meld je aan voor onze nieuwsbrief