De historische gebouwen waaruit het museum bestaat, zijn de stille getuigen van het verhaal van bijna 2 miljoen vertrekkende passagiers. De drie oude gebouwen werden met zorg gerestaureerd en zijn nu beschermd als monument.

Het loodsgebouw was oorspronkelijk een hoge en diepe douaneloods die gebruikt werd als opslagplaats voor goederen. Vandaag komen er veel verschillende functies samen die soms moeilijk met elkaar te verzoenen zijn. Bezoekers van de tijdelijke tentoonstelling ondervinden hinder van het café en vice versa. 

Met enkele bouwkundige ingrepen wil het museum een nog meer open en gastvrij huis zijn voor de bezoekers en de mogelijkheid aanbieden om met diverse projecten het historische verhaal verder uit te diepen en te verbreden en het zo te linken aan de actualiteit. 

Tegelijkertijd wordt de presentatie over de aankomst op Ellis Island vernieuwd.  Een nieuwe opstelling voegt het element van 'herinnering' toe. Hoe herinneren de nakomelingen van de Red Star Line-passagiers zich hun familiegeschiedenis, en hoe bepaalt dit mee wie ze zijn in de hedendaagse Amerikaanse maatschappij? Gefilmde getuigenissen en getoonde objecten, zoals de piano van Irving Berlin, vertellen het verhaal hoe de landverhuizers in de nieuwe wereld een nieuw leven opbouwen. 

Om de vernieuwingswerken uit te voeren sluit het museum tussen 18 juni en 21 september 2018. Op zaterdag 22 september zwaaien de deuren terug open en gaat er een feestweekend van start met verschillende activiteiten voor jong en oud. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief