Het Red Star Line Museum vertelt het verhaal van miljoenen Europeanen die hun oude leven achterlieten op zoek naar een beter bestaan in Amerika. Samen met de landverhuizers maak je in het museum een reis naar het verleden. Maar het museum is ook een ontmoeting met het heden.

Kom op 14 mei naar het museum en luister naar de verhalen over vluchten en thuiskomen, laat je beroeren door levensechte mensen en herken hun veerkracht in alle verhalen. Dahlia Pessemiers en Birsen Taspinar vertellen er u alles over.

Theatermaker Dimitri Leue zorgt voor de kers op de taart met de voorstelling BoomBoom en we eindigen in schoonheid met een unieke ontroerende voorstelling ‘Groot Familie’  van cursisten van overal in een regie van Stefan Perceval. 

VERTELRONDLEIDINGEN

ME, MYSELF AND BELGIUM

Henos,  Qassim, Amanullah, Julietta, Shuborna, Khalil & Ahmad vertellen elk op hun eigen unieke manier  hun verhaal over vluchten en 'thuis' komen
11u, 12u, 13u, 14u, 15u, 16u  - rondleidingen duren één uur. 
Inschrijven via nadia.babazia@stad.antwerpen.be

Het Red Star Line Museum vertelt het verhaal van de miljoenen Europeanen die moedig of wanhopig genoeg waren om hun oude leven achter te laten, op zoek naar een beter bestaan. Samen met Joba Vluchtelingenwerking ging het museum op zoek naar manieren om met jongeren  hedendaagse verhalen over vluchten en ‘thuis’komen te verzamelen en presenteren. Tijdens het vertelfestival krijgt u de unieke kans om het museum door de ogen van Henos,  Qassim, Amanullah, Julietta, Shuborna, Khalil & Ahmad te bezoeken. Tussen de getuigenissen van Red Star Line-passagiers toonden ze hun eigen foto’s en films. Boek je rondleiding en laat je omver blazen door het verteltalent van deze jongeren. 

INSTALLATIES

DOORLOPEND  TUSSEN 11 en 20 uur

Ik ben hier/hier ben ik 

Lies Ferny in samenwerking met kinderen van de okanklas van Villa Stuivenberg

Ik ben hier/hier ben ik is een installatie-ritueel. Lies Ferny is rituelenmaker, theatermaker en performer. In kader van het vertelfestival heeft ze samengewerkt met 15  kinderen uit de onthaalklas anderstalige nieuwkomers van Villa Stuivenberg. 
In het project 'ik ben hier/hier ben ik'  ging ze op zoek met deze kinderen op welke manier zij een rouwproces ervaren. Een proces van rouwen, vieren en groeien. Hieruit zijn een aantal rituelen voortgevloeid. 
Deze installatie verbeeldt het proces van rouwen, vieren en groeien van de kinderen die vanuit hun land van herkomst hier net aangekomen zijn. ik ben hier/hier ben ik geeft een inkijk in de universele en unieke kracht van dat proces. 


Huis 

Dahlia Pessemiers in samenwerking met anderstaligen cursisten van Linguapolis en CVO
Theatermaakster en actrice Dahlia Pessemiers gaat samen met nieuwkomers op zoek naar de betekenis van thuis en thuiskomen. Wat is een ideale thuis? Luister in het huis naar hun dromen en verwachtingen. 
 

VERTELLINGEN


Dahlia Pessemiers - Thuis

14.00u – 14.30u
Thuiszoeken hier en nu. Wat betekent dat voor ouderen en nieuwkomers? Wat maakt een huis een thuis. 
Dahlia Pessemiers brengt een indringende vertelling op basis van de samenwerking met cursisten Nederlands en bewoners van een woonzorgcentrum in Antwerpen. 

Wolkenkinderen - Birsen Taspinar met muzikale begeleiding van Henk de Laat  en  dans van Nil Görkem

15.00u – 16.00u 
Op een ochtend wil Farah, het wolkenkind, de wereld van dichtbij ontdekken. Ze wil eindelijk zoals iedereen een eigen thuis.
Het liefst van al wil ze zoals een boom, rotsvast in de grond een eigen plek hebben of misschien een stukje lucht kopen.
Wolkenkinderen komen van ver, zijn wit als katoen, licht als een veer en de rustheid zelve. 
Hun taal klinkt muzikaal en  ze wonen op het dak van de wereld.
Wolkenkinderen hebben geen land, ze moeten altijd verder, steeds zijn ze onderweg… Je weet maar nooit, de storm loert om elke hoek. 
Farah ontdekt beetje bij beetje dat ze zich thuis voelt op vele plekken. 
Deze muzikale vertelling gaat over dromen, over identiteit, over onderweg zijn en een eigen thuis vinden. Over dromen voor een betere wereld waar iedereen zich thuis voelt. 
Doorheen de betoverende dans van Nil Gorkem, horen we Henk de Laat melodieën en liederen in verschillende talen weven. 

Birsen Taspinar is schrijfster, vertelster en psychologe. ‘Wolkenkinderen’  is gebaseerd op gesprekken met kinderen op de vlucht.

Dimitri Leue - BoomBoom 

16.15u – 16.45u 
In een lege vlakte staat een gigantische boom. Hier wonen honderden eekhoorns. Dit is hun wereld en zo ver ze kunnen kijken, is er geen ander leven dan dit. Tot er op een dag een duif overvliegt met een takje van een andere boom in zijn bek. BOOM-BOOM vertelt het verhaal van twee bomen. Twee groepen eekhoorns die elkaar tegenkomen. Een kennismaking met een pluimstaart. 


Groot Familie - een toneelproject van Open School Antwerpen en Stefan Perceval


18.30u – 19.30u 
Gratis, reserveren via nadia.babazia@stad.antwerpen.be
Groot Familie, een toneelproject van Open School Antwerpen in regie van Stefan Perceval,  vertelt het verhaal van Monique uit Kalmthout tot Sami uit Bagdad.
Sinds januari komen 21 cursisten van Open School samen met én zonder toneelervaring wekelijks samen met regisseur Stefan Perceval ( HETGEVOLG). Allemaal met een verhaal en met een verleden, in België, China, Polen, Somalië, Syrië, Marokko, Irak of Afghanistan. Groot Familie werd de zelfbedachte naam van hun toneelstuk, dat bestaat uit stukjes leven, herinneringen, dromen en wensen. De titel reflecteert de grote vriendschap voor elkaar die ontstond tijdens het repetitieproces. Regisseur Stefan Perceval (HETGEVOLG) doet alle puzzelstukjes in elkaar passen. Deze ontroerende voorstelling moet u gezien hebben! 
 

Antwerpen Vertelt

Van 10 tot 14 mei 2017 vindt de tweede editie plaats van 'Antwerpen Vertelt', het tweejaarlijks vertelfestival dat jong en oud van vertellen wil laten proeven. Het wordt opnieuw een feest van verhalen en vertellers van hier en elders. Over ‘er was eens’ en ‘abracadabra’. Over gekke klanken, wondermooie verzinsels en levensechte mensen.
‘Antwerpen Vertelt’ is een initiatief van Antwerpen Boekenstad en Bibliotheek Permeke in samenwerking met Atlas, de Antwerpse NT2 scholen,  De Roma, het Red Star Line Museum, Het geluidshuis, De verhalenwerf, Studio Sesam, Van Stoel tot Stoel, het project SamenLezen, Wilde Raven vzw, VDAB, Tafels van Vrede, Vormingplus, Het Sprookjeshuis,… en vele andere vertellers en vertelsters. 

‘Antwerpen vertelt’ doorkruist 5 dagen lang de stad en houdt halt in de Roma, Bibliotheek Permeke,  Antwerpse scholen en het Red Star Line Museum.
Het festival wordt op woensdag 10 mei met toeters & bellen, pannenkoeken én véél verhalen geopend met een vertelfeest voor groot & Klein in de Roma. Op donderdagavond 11 mei staan oa Abdelkader Benali, Ilona Plichart en Carmien Michels stil bij de kracht van vertellen in Bibliotheek Permeke. Zaterdag 13 mei vindt er in bibliotheek Permeke een waar vertelfestijn plaats met workshops, installaties, vertelvoorstellingen, muzikale intermezzo’s, een boekendokter & liefdesverklaringen.  Verwacht je aan vertelsels en verzinsels van overal in alle hoeken van de bibliotheek! Oa met Karel Vingerhoets, Aya Sabi, Mia Verbeelen, Julie Cafmaeyer, Mostafa Benkerroum, Amina Belorf, Tom Clement, Esmé Bos, Bart Voet, Veerle Ernalsteen, SKALE en Carmien Michels.

Het festival eindigt in schoonheid en diversiteit op zondag 14 mei met een verteldag over migratie in het Red Star Line Museum met oa Dahlia Pessemiers, Birsen Taspinar en Dimitri Leue.

 

In aanloop naar het festival initieerde en ondersteunde Antwerpen Boekenstad talrijke vertelinitiatieven in de stad. Er werd opnieuw een samenwerking opgezet met Atlas waardoor professionele vertellers aan slag gingen met anderstalige cursisten die Nederlands leren in Antwerpen.

‘Antwerpen vertelt’ vindt in Veerle Ernalsteen, Dahlia Pessemiers, Hilde Rogge, Rien Van Meersel, Tom Clement, Mostafa Benkerroum &  Carmien Michels 7 ambassadeurs die de vertelkunst promoten binnen NT2 (Nederlands als tweede taal).  Samen met anderstaligen verrassen ze tijdens het festival met boeiend theater, een originele expo, digitale verhalen en magische vertellingen.  Naast toonmomenten van deze projecten komen uiteraard ook vertellers voor groot en klein aanbod.

En er is meer. Speciaal voor ‘Antwerpen Vertelt’ werd er in samenwerking met Marita de Sterck en Jonas Thys, naar het gelijknamige boek, de tentoonstelling ‘Wreed Schoon’ gemaakt. Een expo die 2 jaar lang zal reizen langs Antwerpse bibliotheken over volkssprookjes. Kijk en luister in deze expo naar een bont palet ongecensureerde volkssprookjes uit meer dan 30 culturen die in België wonen. Maak kennis met Cinderella’s uit alle continenten, ghouls, duivels en heksen, slimme dappere meisjes en vrouwen, liefde en lust in alle tinten van de wereld.

 

 

ANTWERPEN VERTELT PRAKTISCH

Woensdag 10 mei 
Vertelfeest in de ROMA van 13.00u – 17.00u, gratis toegang 
Donderdag 11 mei 
De kracht van vertellen, professionals aan het woord   in auditorium van Permeke 
20.00u, gratis toegang, reserveren via info.permeke@stad.antwerpen.be
Zaterdag 13 mei 
Vertelfestival in Permeke van 10.00u-18.00u, gratis toegang. 
Zondag 14 mei 
Verteldag in het Red Star Line Museum van 11.00u – 20u, gratis toegang 

www.antwerpenboekenstad.be

Meld je aan voor onze nieuwsbrief