Vier experts gaan met elkaar in gesprek over de blijvende impact van de kolonisatie op de inheemse bevolking en de ontwikkeling van het Latijns-Amerika van vandaag. Ze onderzoeken de betekenis van 'Columbusdag' 12 oktober. Want de ontdekking van Amerika door Columbus heeft dubbele betekenis. Enerzijds is dit een feestdag, anderzijds een dag in teken van kolonisatie van Amerika.

Wat was, en is nog steeds, de impact op de inheemse bevolking? Op de samenstelling van de maatschappij? Op het ontwikkelingspad dat Latijns-Amerika is ingeslagen?

Vier experts gaan met elkaar in gesprek.

  • Prof. Thomas Werner (KULeuven) leidt de avond in. Hij bekijkt de vragen van de avond vanuit een breed historisch perspectief.
  • Alma de Walsche is journaliste, ze werkte jarenlang bij MO*magazine en is gespecialiseerd in Latijns-Amerika. Zij analyseert op de eerste plaats het proces van de inheemse gemeenschappen in Ecuador. 
  • Hanne Cottyn (UGent) deed jarenlang onderzoek bij inheemse gemeenschappen in Bolivia en Peru. Ze belicht het spanningsveld tussen die gemeenschappen en de staat, ook vanuit een historisch persepectief.
  • Orlando Verde, Venezolaan, woont al geruime tijd in België. Hij vertelt over het dynamische proces van identiteitsvorming dat veel Latino’s hebben doorgemaakt, iets dat zich ook vandaag in Europa voltrekt. 
  • Gie Goris, hoofdredacteur MO*magazine, modereert het debat. 

Estatua de Cristóbal Colón en proceso de restauración - Buenos Aires

Verloop 

Welkom vanaf 19 uur om de tentoonstelling ‘Een Beetje Belg. Zes Argentijnen over hun roots’ te bezoeken. 
Om 20 uur starten de sprekers met hun standpunt voor te stellen. Daarna volgt een debat. 
Einde: 22.30 uur 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief