Expo

Met ‘Ik, Zigeuner. De reizen van Jan Yoors’ brengt het Red Star Line Museum een tentoonstelling met een selectie van zijn film- en fotowerk. Het gaat om foto’s van zijn reizen met de zigeuners in de jaren 1930, de foto’s van etnische gemeenschappen in het New York van de jaren 1950, de film ‘Only One New York’ en foto’s van zijn naoorlogse reizen terug naar Europa en België om zigeuners (opnieuw) op te zoeken.  

Ze geven een inkijk in zijn fascinatie met wat hij zelf ‘minoriteiten’ noemt, en tonen zijn talent om te infiltreren in verborgen en kwetsbare werelden zonder er volledig in op te gaan. Die fascinatie deed hem het huis verlaten om met de woonwagenbewoners West-Europa rond te trekken en deed hem uiteindelijk in de immigrantenstad New York belanden. New York, de stad die hij altijd als etnisch lappendeken heeft gezien, eerder dan als het voorbeeld van de Amerikaanse melting pot.   

Fotograaf Koen Broos maakte samen met curator Bram Beelaert een selectie uit het fotowerk van Jan Yoors. In dit filmpje laat hij zien wat er bijzonder is aan het fotografisch oog van Jan Yoors.

Yoors en zigeuners

De artistieke duizendpoot Jan Yoors wordt in 1922 in Antwerpen geboren als zoon van brandglasschilder Eugeen Yoors en dichteres-activiste Magda Peeters. 

Op twaalfjarige leeftijd komt Jan Yoors in contact met een zigeunergemeenschap die in de buurt van Antwerpen haar kamp heeft opgeslagen. Hij sluit zich bij hen aan en begint grote delen van het jaar – mét toestemming van zijn ouders – rond te trekken. Hij neemt een camera mee en documenteert zijn reizen en de levensstijl van de Rom.

 

Naar New York

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat hij bij het verzet. Hij krijgt als opdracht de woonwagenbewoners, die wantrouwig staan tegenover de buitenwereld, bij anti-Duitse activiteiten te betrekken. Na de oorlog belandt Yoors via Groot-Brittannië in New York waar hij de grote namen van zijn tijd kent (Willem de Kooning, Jackson Pollock) en er naam maakt als tapijtkunstenaar.

Hij geraakt geboeid door de grote etnische diversiteit van de stad. Hij maakt er een fotoboek en filmdocumentaire over, allebei met de titel ‘Only One New York’, die later erkenning genieten als uitzonderlijke tijdsdocumenten.

In het decennium voor zijn dood in 1977 maakt hij verschillende reizen terug naar Europa om zijn oude zigeuner-kennissen op te zoeken. Over zijn leven bij de woonwagenbewoners schreef hij twee boeken, ‘The Gypsies’ en ‘Crossing. A Journal of Survival and Resistance in World War II’.

Slideshow met foto's van Yoors vanaf de jaren '30. Foto's genomen in België, de Verenigde Staten en tijdens reizen.
 

Praktisch

Ontdek deze tijdelijke tentoonstelling in De Loods van het Red Star Line Museum.
Deze expo is geheel gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van het museum.

 

Foto's

Foto's van de eerste workshop op 17 oktober. 

 

Foto bovenaan: Jan Yoors © Jan Yoors partnership, courtesy Gallery FIFTY ONE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief