woensdag 25 september 2019 van 17:00 tot 22:00
Individuele bezoekers

In deze screening laat filmmaker Toma Peiu zien hoe genealogisch onderzoek naar een vergeten familieverhaal heeft geleid tot het maken van de korte fictiefilm Start Anew World, geregisseerd door zijn creatieve partner Luiza Pârvu en momenteel te zien in de expo Rootszoekers. Peiu toont en bespreekt ook geselecteerde scènes uit de road movie / documentaire door Europa en de Verenigde Staten, Ubi Bene Ibi Patria, waarin hedendaagse en historische migratiegeschiedenis naast elkaar geplaatst worden, en toont hoe gewichtige gebeurtenissen aan het begin van de 20e en 21e persoon individuele levens veranderden.

De presentatie wordt gevolgd door een Q&A sessie, waarbij het publiek wordt aangemoedigd om hun eigen verhalen en opvattingen over genealogisch onderzoek en migratie te delen. Het gesprek wordt gevoerd in het Engels.

Over de films:

Start Anew World (fictie, 23 min., Roemenië - Hongarije – V.S., 2014)
Pennsylvania, 1908. De Roemeense immigrantenschoenmaker Petru begroet Ana, de vrouw van zijn neef, in de Nieuwe Wereld, met stille genegenheid. Voordat hij haar hart kan veroveren, moet hij echter nieuws onthullen dat haar voorgoed zal veranderen.

Ubi Bene Ibi Patria (documentaire in post-productie, Roemenië – V.S.)
Een documentaire over transnationale migratie in zeven Europese landen en de VS, aangetrokken door verhalen uit het verleden en heden van immigranten van Roemeense afkomst

De film toont diverse protagonisten, van een acteur die de eindjes aan elkaar knoopt in New York in afwachting van zijn grote doorbraak, tot een uitzonderlijk koppel in Transsylvanië dat nog nooit buiten hun land is gereisd, maar wel verhalen van ver verzamelen; Roemenen uit de arbeidersklasse die in Italië, Spanje en Frankrijk wonen en een familie van derde generatie Amerikanen in Wisconsin. De film schakelt tussen ruimte en tijd, introduceert meerdere protagonisten en verbindt migratieverhalen uit verschillende generaties en achtergronden.

 

Over de filmmakers:

Toma Peiu en Luiza Parvu zijn een film- en beeldend kunstduo gevestigd in de Verenigde Staten. Ze beginnen samen te werken in Boekarest, Roemenië, in 2009, tijdens hun opleiding film. Ze verhuizen naar New York City, waar Luiza een Master of Fine Arts behaalt in filmproductie aan de New York University en Toma de Master of Arts in Media Studies aan de New School volgt. Momenteel werken ze tussen New York en Boulder, Colorado – waar Toma een doctoraatsstudent en instructeur is in Emergent Technologies en Media Art Practices, en Luiza les geeft op de afdeling Critical Media Practices. In 2014 richtten ze hun eigen productielabel op: Root Films. Hun films en video-installaties zijn gepresenteerd op meer dan 100 locaties op vier continenten: van filmfestivals tot academische conferenties, musea, kerken, buurthuizen en multiplex theaters.

Praktisch

Timing:

  • Vanaf 17 u.: museumcafé open en mogelijkheid tot vrij bezoek aan de presentatie 'Rootszoekers'
  • 20 u.: artist talk

Prijs:

3 euro

Reserveren:

De plaatsen in het café zijn beperkt. Schrijf je op voorhand in om zeker te zijn van je plekje.

Koop tickets

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief