Breeze 2017 - Róza El-Hassan

Nadenken over thuis komen en ergens thuis horen

De kunstinstallatie van de Hongaars-Syrische kunstenares Róza El-Hassan is een zoektocht naar antwoorden op praktische en wezenlijke  vragen over migratie, thuis komen en thuis horen. 

In de historische Loods van het Red Star Line museum bouwt  ze een koepelhuis gebaseerd op traditionele Syrische woningen. Deze ‘dome’ kan dienen als een toevluchtsoord, zowel praktisch als symbolisch.

Róza El-Hassan zal deze ‘dome’  presenteren met tekeningen en sculpturen eromheen. Het kleurrijke geheel stelt een echte schuilplaats voor met een kosmologische ronde vorm, zoals de zon in het midden van de planeten staat. 

Met deze installatie wil El-Hassan het publiek aan het denken zetten over het vluchtelingenprobleem. 
 

Veldwerkers

Met ‘Breeze 2017' geeft het Red Star Line Museum ook de aftrap van het ‘Veldwerkers’-project. Met de hulp van enthousiaste veldwerkers zullen er binnen en buiten de muren van het museum actief hedendaagse verhalen verzameld worden van mensen uit Antwerpen met een migratieverleden. Interesse? Mail naar redstarline@stad.antwerpen.be. Meer info op de vacaturepagina

Nieuwe Antwerpse verhalen verzamelen 

Het museum wil haar collectie over landverhuizers uitbreiden en actualiseren met meer recente levensverhalen en migratie-erfgoed. Om die verhalen te vangen gaat het museum op zoek naar veldwerkers die de stad in willen trekken om de verhalen te vangen van mensen die naar Antwerpen zijn geëmigreerd. 

Kinderen op de vlucht

Na een intensieve opleiding over mondelinge geschiedenis en erfgoedzorg, gaan de veldwerkers op pad. De eerste verhalen zullen gaan over het thema ‘kindvluchteling’. 

Heel wat verhalen in het museum gaan over kinderen die aan het begin van de twintigste eeuw armoede, discriminatie en geweld ontvluchtten. Ook na de Tweede Wereldoorlog kwamen talloze gezinnen naar België omdat de situatie in hun thuisland onhoudbaar werd. Vandaag zijn wereldwijd meer dan de helft van de vluchtelingen kinderen. Hun hedendaagse verhalen zijn het erfgoed van morgen.   

Praktisch

Breeze 2017
Gratis in de Loods van het Red Star Line Museum
10.05.2017 – 17.09.2017

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief