Welkom klas!

Het Red Star Line Museum is een ideale bestemming voor een verrassende klasuitstap rond een boeiend en actueel onderwerp. Het verhaal van rederij Red Star Line en haar passagiers is een uitstap naar het verleden en een ontmoeting met het heden. 

Museumbezoek zonder gids?

Schoolgroepen (met leerlingen tot 26 jaar) kunnen het museum gratis bezoeken, op voorwaarde dat er vooraf gereserveerd wordt. Vraag het bezoek aan via rsl_balie@antwerpen.be en vermeld het aantal bezoekers, datum en uur wanneer je het museum wilt bezoeken. Krijg je een bevestigingsmail, dan is het bezoek ingepland. Verwittig het museum als je met je klas in kleine groepjes aan de slag wil gaan, dan worden de erfgoedbewakers vooraf op de hoogte gebracht. Denk eraan dat de leerlingen altijd moeten worden begeleid in de museumzalen. 

Aan de balie liggen polsbandjes klaar die toegang geven tot het museum. Je kunt gebruik maken van groepslockers om persoonlijke spullen op te bergen. Lees alle praktische afspraken vooraf even door. 

Als leerkracht kun je zelf je leerlingen rondleiden en met het onderwerp in de klas aan de slag te gaan. Het museum werkte lesmateriaal en enkele handleidingen uit. Maak je eigen materiaal? Mail het gerust door. Enkele good-practices door leerkrachten zelf ontwikkeld, worden binnenkort gedeeld. 

 • Lager onderwijs
  Dinska Bronska neemt je leerlingen mee op stap! Met een handige brochure en bijhorende postkaarten vind je gemakkelijk de weg.
 • Secundair onderwijs
  Met een leerkrachtenbundel, handleiding, kopieerbladen en beeldmateriaal laat je leerlingen nadenken over de impact van migratie op een persoon en een familie. Bij 'Rootszoekers' hoort een apart lespakket.
 • NT2, eerste en tweede richtgraad
  Op basis van de verhalen in het museum spreek je met je leerlingen over hun verhalen. Aanvullend lesmateriaal, een gids voor de leerkracht, kaartjes en een verhalenboekje voor de leerlingen zetten je op weg. 

Lees meer:

Museumbezoek met gids?

Het Red Star Line Museum biedt verschillende rondleidingen aan op maat van verschillende opleidingsniveaus en studiejaren. De rondleidingen sluiten aan bij de ontwikkelingsdoelen en eindtermen. 

Kleuteronderwijs:

Lager onderwijs:

Secundair onderwijs:

Volwassenenonderwijs, NT2:

Een gids reserveren

Een gids boek je, minstens drie weken vooraf, via Visit Antwerpen: tickets@visitantwerpen.be, tel. +32 3 338 95 30 (van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur).

Artistieke avonden

Op zoek naar een startpunt om doordacht met leerlingen of studenten rond de thematiek 'vluchten' te werken? Of nood aan een culturele invulling om het gesprek op gang te trekken? Vier artiesten die hun land zijn ontvlucht, vertellen dit najaar en in het voorjaar 2020 op hun eigen manier hun pakkend en persoonlijk verhaal in de historische loods van het museum. Zij doen dit in het kader van de presentatie Veldwerk, in het museum te zien van 7/11/2019, tot en met 19/04/2020.

 • “Crossing worlds – Dumuzi’s memories”, een visuele performance door Saif Lama‘a, a.k.a Dumuzi (EN) (+18)
  wo 29/01/2020 om 20 uur

 • “Performing the self – the interview”, een theaterstuk van Enrica Camporesi & Elena Mazzi (NL ondertitel) (+16)
  ma 17/02/2020 om 10 en 14 uur & wo 26/2/2020 om 20 uur

 • “Ik ben Hussein, wie ben jij?”, een monoloog van Hussein Mahdi, productie van Madam Fortuna (NL) (+14)
  ma 23/03/2020 om 10 en 14 uur & wo 25/03/2020 om 20 uur

Na de voorstellingen is er ruimte voor een open en verdiepend gesprek met de artiesten.

Kijk voor meer info op https://www.redstarline.be/nl/VluchtenUitJeThuisland

Nagesprek presentatie Veldwerk

Wil je na het bezoek aan de presentatie ‘Veldwerk’ nog een nagesprek houden met de klas? In samenwerking met Solentra (expert in psychische zorg, hulpverlening aan jonge vluchtelingen en hun gezin) werd een leidraad met vragen rond vluchten en trauma ontwikkeld om het gesprek te starten.
De volgorde van de vragen is willekeurig. Kies zelf welke vragen voor jouw groep relevant zijn. Meer info www.solentra.be

vragen_nagesprek_Veldwerk.pdf

Gratis met De Lijn naar het museum

Via dynamOPWEG kan je gratis met bus of tram naar het Red Star Line Museum. Registreer je school en doe je aanvraag voor een rit enkele werkdagen voor het museumbezoek. Lees meer op http://www.cultuurkuur.be/subsidies

Op zoek naar een plek om bokes te eten voor/na het museumbezoek?

Schuif gerust mee aan tafel met je eigen brooddoos in ons museumcafé 'Upper Deck'. Maar de uitbater heeft wel graag dat de leerlingen dan een drankje bij de bar bestellen.

Ook bij onze buren van Stormkop kan je terecht, binnen of buiten. Wandel 5 min. over de Kattendijkbrug en ontdek deze wonderlijke plek. Ook hier zijn zelfgesmeerde boterhammen welkom, met dezelfde afspraak: graag minstens één drankje per leerling bestellen.

 

Alle activiteiten voor scholen:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief