Welkom klas!

Het Red Star Line Museum is een ideale bestemming voor een verrassende klasuitstap rond een boeiend en actueel onderwerp. Het verhaal van rederij Red Star Line en haar passagiers is een uitstap naar het verleden en een ontmoeting met het heden. 

Museumbezoek zonder gids?

Het museum is gratis voor schoolgroepen die vooraf reserveren. Vraag het bezoek aan via rsl_balie@antwerpen.be en vermeld het aantal bezoekers, datum en uur wanneer je het museum wilt bezoeken. Krijg je een bevestigingsmail, dan is het bezoek ingepland. Verwittig het museum als je met je klas in kleine groepjes aan de slag wil gaan, dan worden de erfgoedbewakers vooraf op de hoogte gebracht. Denk eraan dat de leerlingen te allen tijde moeten worden begeleid in de museumzalen. 

Aan de balie liggen polsbandjes klaar die toegang geven tot het museum. Je kan gebruik maken van groepslockers om persoonlijke spullen op te bergen. Lees alle praktische afspraken op voorhand even door. 

Als leerkracht kan je zelf je leerlingen rondleiden en met het onderwerp in de klas aan de slag te gaan. Het museum werkte lesmateriaal en enkele handleidingen uit. Maak je eigen materiaal? Mail het gerust door. Enkele good-practices door leerkrachten zelf ontwikkeld, worden binnenkort gedeeld. 

 • Lager onderwijs
  Dinska Bronska neemt je leerlingen mee op stap! Met een handige brochure en bijhorende postkaarten vind je gemakkelijk de weg.
   
 • Secundair onderwijs
  Met een leerkrachtenbundel, handleiding, kopieerbladen en beeldmateriaal laat je leerlingen nadenken over de impact van migratie op een persoon en een familie. 
   
 • NT2, eerste en tweede richtgraad
  Op basis van de verhalen in het museum spreek je met je leerlingen over hun verhalen. Aanvullend lesmateriaal, een gids voor de leerkracht, kaartjes en een verhalenboekje voor de leerlingen zetten je op weg. 

Download de handleidingen en het lesmateriaal.

Museumbezoek met gids?

Het Red Star Line Museum biedt verschillende rondleidingen aan op maat van verschillende opleidingsniveaus en studiejaren. De rondleidingen sluiten aan bij de ontwikkelingsdoelen en eindtermen. 

Kleuteronderwijs:

Lager onderwijs:

Secundair onderwijs:

Volwassenenonderwijs, NT2:

Een gids reserveren

Een gids boek je via Visit Antwerpen:

Visit Antwerpen
Grote Markt 13, 2000 Antwerpen
tel. +32 3 338 95 30
tickets@visitantwerpen.be

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9 tot 17.50 uur.
Balie geopend van maandag tot zaterdag van 9 tot 17.45 uur, zon- en feestdagen van 9 tot 16.45 uur.

Reserveer minstens drie weken op voorhand.

Gratis met DeLijn naar het museum

Via dynamOPWEG kan je gratis met bus of tram naar het Red Star Line Museum. Registreer je school en doe je aanvraag voor een rit enkele werkdagen voor het museumbezoek. Lees meer op http://www.cultuurkuur.be/subsidies

Op zoek naar een plek om bokes te eten voor/na het museumbezoek?

Onze buren van Stormkop bieden je onderdak: binnen of buiten. Wandel 5 min. over de Kattendijkbrug en ontdek deze wonderlijke plek. Je kan hier ook iets eten/drinken in de bar. Graag één drankje per leerling bij je zelfgesmeerde boterhammen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor scholen en blijf op de hoogte van het klassenaanbod.

Alle activiteiten voor scholen:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief