De leerlingen gingen op zoek naar hun familie- en migratieverhaal. En deze verhalen kregen een plaats in de presentatie. Hiervoor werkten de meisjes samen met het museumteam en scenografen.

Tijdens een internationale uitwisseling  in maart 2019 naar Marokko liepen de meisjes stage in een weeshuis. Tegelijk was de uitwisseling ook een reis naar de roots: 17 van de 19 meisjes zijn van Marokkaanse origine. Zij leerden tijdens deze stage hun vaderland op een andere manier kennen.

In verschillende workshops in het museum werden ze vooraf uitgedaagd hun eigen familie- en migratiegeschiedenis te ontdekken. Het doel? Stilstaan bij de eigen migratiegeschiedenis  en de impact van die migratie op hun eigen identiteit. Andere artistieke ‘rootszoekers’ inspireerden hen: kunstenares Faryda Moumouh, universiteitsmedewerker/filmmaakster Hassna Al Gazuani, 'spoken word' artieste Annissa Boujdaini en journaliste en vlogster Keltoum Belorf. Zo vertaalden ze hun eigen zoektocht onder begeleiding naar een creatief product.

In februari 2019 toonden de meisjes  de resultaten van de rootszoektocht aan andere leerlingen en leerkrachten van de school en hun familie.  Hun foto’s, films, gedichten, brieven, vlogs en snapchats kregen een plaats tussen de getuigenissen van Red Star Line-passagiers.

De zoektocht en de verhalen van de meisjes werden opgenomen in de presentatie 'Rootszoekers'.

Een impressie van het toonmoment
Foto: Victoriano Moreno
Zie ook
Tijdelijke expo
23.04.2019 - 6.10.2019
De presentatie volgde het spoor van de rootszoekers en bewoog zich door de emoties die schuilen achter een familie- of migratiegeschiedenis.
op een groot doek wordt een afbeelding van een schip geprojecteerd, aan de zijkant zit een man met een microfoon op een stoel
Tijdens de Upper Deck Avonden programmeren we in ons museumcafé telkens een activiteit die aansluit bij of dieper ingaat op het thema van de tijdelijke expo.
2 vrouwen en een kind
Het Red Star Line Museum organiseerde op 22 juni 2021 een online gespreksavond met Evelyne Deceur en prof. dr. Machteld Venken over de geschiedenis van Ostarbeiterinnen in België. Beluister de podcast.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief