Historische verhalen over migratie

Verhalen zijn immaterieel erfgoed, en in die zin beheert het Red Star Line Museum een atypische collectie. Het museum verzamelt en beheert voornamelijk audiovisuele getuigenissen en geschreven documenten die het Red Star Line-verhaal documenteren en vertellen. Het museum is ook vandaag nog steeds op zoek naar getuigenissen die een bijdrage leveren aan de reconstructie van de geschiedenis van de Red Star Line.

Om deze verhalen zichtbaar en tastbaar te maken, doet het museum beroep op collecties van andere stedelijke musea en op de rijke collectie van verzamelaar Robert Vervoort, ondergebracht bij de Vrienden van de Red Star Line vzw. In deze collecties zijn vooral memorabilia en souvenirs van de rederij terug te vinden.

Bijzonder in deze collecties zijn de affiches, folders en postkaarten die getuigen van de grootschalige marketingcampagnes die de rederij voerde.

Hedendaagse verhalen over migratie

Aanvullend op de historische getuigenissen verzamelt het Red Star Line Museum hedendaagse verhalen over migratie. Het Red Star Line verhaal is er immers maar één uit de lange geschiedenis van het fenomeen migratie.

Kunstenaars

In het Red Star Line Museum komen ook tal van Antwerpse kunstenaars aan bod. Het komen en gaan van landverhuizers zijn voor velen een bron van artistieke inspiratie geweest. De sfeer van de haven en de drommen emigranten die het Antwerpse straatbeeld tekenden, zijn door heel wat kunstenaars vereeuwigd in tekeningen, schilderijen, poëzie en proza.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief