De leerlingen werden uitgenodigd om zelf hun familie- en migratieverhaal uit te zoeken. Ze kozen het format waarin ze het verhaal presenteren en samen met het museumteam en scenografen werd er gepuzzeld om hun verhalen een plaats te geven in de presentatie.

In het kader van een internationale uitwisseling gingen de meisjes in maart 2019 naar Marokko om stage te doen in een weeshuis. De reis was tegelijk een reis naar de roots: 17 van de 19 meisjes zijn van Marokkaanse origine. Zij leerden tijdens deze stage hun vaderland op een andere manier kennen. Hier ging, in samenwerking met het museum, een voortraject aan vooraf.  In workshops werden ze uitgedaagd hun eigen familie- en migratiegeschiedenis te ontdekken en deze zoektocht naar hun roots te vertalen naar een creatief product. Bedoeling was stil te staan bij de eigen migratiegeschiedenis in de familie en de impact van die migratie op hun eigen identiteit. Andere ‘rootszoekers’ die hun zoektocht op een artistieke manier hebben vormgegeven, vormden hierbij hun inspiratiebron: kunstenares Faryda Moumouh, universiteitsmedewerker/filmmaakster Hassna Al Gazuani, 'spoken word' artieste Annissa Boujdaini en journaliste en vlogster Keltoum Belorf.

Op 27 februari 2019 organiseerden het museum en de school al samen een eerste toonmoment. De meisjes presenteerden dan tegen de achtergrond van de verhalen van Red Star Line, de eerste resultaten van de rootszoektocht aan andere leerlingen en leerkrachten van de school en hun familie. Tussen de getuigenissen van Red Star Line-passagiers toonden ze hun eigen foto’s, films, gedichten, brieven, vlogs en snapchats.

De zoektocht en de verhalen van de meisjes werden opgenomen in de presentatie 'Rootszoekers'.

Een impressie van het toonmoment
Foto: Victoriano Moreno
Lees ook
Foto: Victoriano Moreno
Tijdens de Upper Deck Avonden serveert het Red Star Line Museum een verdiepend programma dat aansluit bij het thema van de tijdelijke expo.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief