Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische landverhuizers

Schilder Louis van Engelen beeldt in 1890 een stoet Belgische landverhuizers af die zich in Antwerpen over de Nassaubrug op het Eilandje in de richting van een schip begeven. De lokale bevolking kijkt hen na.

Ook mensen uit België zochten een nieuwe toekomst aan de overkant van de oceaan, maar in het geheel van de passagiers van de Red Star Line vormden de Belgen slechts een kleine minderheid. Tussen 1871 en 1930 emigreerden er zowat 137.000 naar de Verenigde Staten. De meesten deden dat via Antwerpen, maar ook de havens van Rotterdam en Le Havre waren in trek.

In Amerika belandden ze vooral in de regio van de Grote Meren (Michigan, Wisconsin, Illinois) en ook wel in de Midwest. Vanaf het einde van de negentiende eeuw kozen steeds meer Belgen voor Canada als land van bestemming. Het beeld van Canada als een rijk land met vele mogelijkheden voor migranten is nagenoeg de hele twintigste eeuw blijven bestaan.

Al bij al bleef de Belgische emigratie naar landen buiten Europa vrij beperkt. De aangroei van de bevolking en de snelle industriële groei veroorzaakten ook in België de nodige problemen, maar de meeste mensen zochten hun geluk in Wallonië of Noord-Frankrijk.

Belgian emigrants, 1890
Louis van Engelen (1856-1940)
Oil on canvas, 258 × 395 cm
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen

Zie ook:

Sleutelstukken

De collectie bevat historische getuigenissen en documenten, aangevuld met hedendaagse verhalen over migratie. Maar het museum toont ook werken van Antwerpse kunstenaars voor wie migratie een inspirerend thema was.

Meld je aan voor de nieuwsbrief