Hans Op de Beeck (°1969, Turnhout) realiseerde intussen vijftien kunstfilms, waaronder zijn internationaal gelawuerd Staging Silence (2009) en Sea of Tranquillity (2010). Met Dance, gerealiseerd in opdracht van het Red Star Line Musuem, laat de kunstenaar het publiek nadenken over migratie vroeger en nu. Het is een poëtische film zonder tekst, opgebouw uit sobere beelden van universele menselijke handelingen.
 

The making of

Op zaterdag 6 april 2013 blikte beeldend kunstenaar en filmmaker Hans Op de Beeck ‘Dance’ in, zijn hedendaagse film over migratie voor het Red Star Line Museum. Het lenteweer was koud maar de inzet en het enthousiasme van de 770 figuranten waren hartverwarmend.
 
Ondanks de koude, zinderde de Parkloods van Park Spoor Noord in Antwerpen zaterdag van enthousiasme. Beeldend kunstenaar en filmmaker Hans Op de Beeck (°1969, Turnhout) blikte er ‘Dance’ in, zijn hedendaagse film over migratie die hij maakt in opdracht van het Red Star Line Museum. ‘Dance’ is een ingetogen, poëtische film waarmee de Belgische kunstenaar het publiek wil laten nadenken over migratie vroeger en nu.
 
Maar liefst 770 figuranten kropen in de rol van Red Star Line landverhuizer. In sobere, universele, speciaal voor het project ontworpen kleding voerden ze een dans uit van gewone, dagelijkse handelingen die te maken hebben met migratie, reizen en onderweg zijn.
 
“De inzet van de bijna 800 figuranten was hartverwarmend”, zegt Hans Op de Beeck na afloop van de opnames. “Zelfs de figuranten voor de douchescènes deze ochtend bleven enthousiast en professioneel, toch niet evident in dit onverwacht koude lenteweer.”
 
“We waren blij verrast met de reactie op onze figurantenoproep. Dit toont aan dat het publiek echt uitkijkt naar de opening van het Red Star Line Museum dit najaar”, aldus Luc Verheyen, projectcoördinator van het Red Star Line Museum.
 
‘Dance’ is vanaf de opening van het Red Star Line Museum op 28 september 2013 permanent te zien op het einde van het museumbezoek. Een laatste halte om het publiek te laten stilstaan en nadenken over migratie vroeger en nu.
 

Timelapse opnames 6 april 2013

Dance 6 april 2013 from 5GRADENOOST on Vimeo.

 

Enkele figuranten aan het woord

 • "Ik heb genoten van de relaxte sfeer; voornamelijk het werk van Hans op de Beeck en zijn medewerkers. Daardoor was het een heel leuke dag. De douche-opname was koud, maar hartverwarmend door de goede sfeer. België: bedankt, namens een Hollander."
  Gert Hulleman
   
 • "Bedankt dat ik deze onvergetelijke ervaring heb mogen meemaken. En alle eer aan Hans Op de Beek: je moet het maar doen, op een vriendelijke, geduldige manier 800 mensen stil en sereen krijgen en hetzelfde laten doen. Het wordt beslist een aangrijpende, poëtische film."
  Johanna Fontier
   
 • "Onvergetelijke ervaring om erbij te zijn, sereen en indrukwekkend."
  Hans Heye

Meld je aan voor onze nieuwsbrief