Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhalen van onze ambassadeurs

De vijf ambassadeurs van het project 'Thuishaven' hebben elk hun eigen verhaal. Over ontvangen worden in Antwerpen, kansen die geboden worden en moeilijkheden die moeten overwonnen worden. Ze illustreren hun verhaal met een kaart.

In 1987 kwam de West-Vlaming Geert Hoste van Gent naar Antwerpen. Voor ‘Thuishaven’ bracht de cabaretier de Antwerpse theaters waar hij optrad in beeld en een paar ankerplaatsen uit zijn leven. Zoals de Ford- en Opelfabrieken in de haven, het Crowne Plaza hotel en ‘Dal Dottore’, een restaurant waar na 30 jaar zijn eigen pizza nog altijd op de menukaart staat.

Fatinha Ramos is een illustrator pur sang. Na haar studies in grafische vormgeving ruilde ze Porto voor Antwerpen. Haar unieke en herkenbare stijl neemt iedereen mee op reis door een magische droomwereld. Fatinha houdt van Antwerpen:  “De stad is mijn thuishaven door de vrienden die hier wonen, en omdat Antwerpen me zo doet denken aan Porto omwille van de haven en de rivier. Antwerpen is een mooie en creatieve stad waar héél veel te zien is en waar je veel inspiratie kunt halen uit kunst en uit het samenleven met  verschillende culturen."

Deepak Mehta organiseert TEDxAntwerp, verzorgt de technologie op HackBelgium en werkt in Technopolis. Deepak’s ouders emigreerden vanuit India naar Europa. Hijzelf kwam op 18-jarige leeftijd van Groningen naar België.

Antwerpen is niet alleen een thuishaven voor hem, maar heeft hem als persoon gevormd. Antwerpen is voor hem een stad waar inwijkelingen ‘veilige bubbels’ vinden om te landen. De interactie tussen de verschillende culturen en leefomgevingen zorgen voor de mooiste ervaringen. De stap naar een nieuwe leefomgeving heeft voor Deepak nieuwe mogelijkheden gebracht, maar hij beseft dat het cultureel moeilijk is voor velen om deze stap te zetten.

Mohamed Barrie is student Sociaal Werk aan de universiteit van Antwerpen. Hij is journalist bij StampMedia en levert bijdrages in verschillende kranten. Op twaalfjarige leeftijd kwam Mohamed uit Sierra Leone naar België. Hij groeide op in een liefdevolle thuis en werd omringd door mensen met een open hart. Hij kwam echter ook in contact met racisme en mensen die hem deden geloven dat hij geen plaats had in Antwerpen. Mohamed: “De stad kent zovele diverse verhalen. ‘Thuishaven’ is voor mij een manier om anderen uit te nodigen om hun verhaal ook te verankeren in onze stad. Zelf kreeg ik bij aankomst in Antwerpen vrij snel een thuisgevoel dankzij de mensen, plaatsen en mogelijkheden die ik leerde kennen.”

Fatima Marzouki is kokkin en  bezielster van het Marokkaanse restaurant El Warda op Zurenborg. Daarenboven is ze schrijfster van diverse kookboeken en heeft haar eigen kookatelier. In alles wat ze doet, tracht ze op te boksen tegen vooroordelen. Fatima was tien maanden oud toen ze met haar ouders naar België kwam. Ze groeide op in Borgerhout en op Zurenborg. De eerste jaren in Antwerpen waren niet evident. Hard werken, heimwee, racisme … Gelukkig was er ook veel solidariteit met de Marokkaanse buren. In tijden van migratie worden buren familie. Over Antwerpen vertelt ze: “Ik ben in Antwerpen opgegroeid. Antwerpen is mijn stad. Ik ben trots om Antwerpenaar te zijn. Ik kom in veel steden in de wereld, maar Antwerpen is mijn thuis.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief