Bekijk alle verhalen

Naam: Gust Segers en Tine Heyman, kinderen Caroline en Frans

Geboortedatum: Gust: 1880, Tine: 1882, Caroline: 1903, Frans: 1905

Vertrek: Nederland (1914), Engeland (1914), Frankrijk (1916)

Het gezin Segers woont in 1914 in de Delftstraat 8 in Borgerhout. Gust werkt bij de spoorwegen, op het rangeerterrein waar goederentreinen gesplitst en opnieuw samengesteld worden. 

In 1914 vlucht het gezin via Nederland naar Engeland. Daar worden ze opgevangen in Earl’s Court, een soort combinatie van het Sportpaleis en het Bouwcentrum. Ze verblijven er twee maanden. 
 

Bacon and eggs in Blackpool

Als nieuwe verblijfplaats wordt het gezin de badplaats Blackpool aangeduid, het amusementscentrum aan de westkust van Groot-Brittannië. Gust kan er aan de slag bij het onderhoudspersoneel van de Engelse spoorwegen. 

In de zomer komen de gewone badgasten naar Blackpool en moet het gezin opnieuw verhuizen. Gelukkig vinden ze een nieuwe woonst in Blackpool. 

De kinderen kunnen naar een Belgische school, geleid door de zusters Ursulinen uit Lier. Zoontje Frans doet zijn plechtige communie in Blackpool. Bacon-and-eggs wordt het favoriete ontbijt van het hele gezin. 

Naar Frankrijk

De familie voelt zich eindelijk veilig en gesettled in Blackpool. Tot in 1916 alle gevluchte spoorwegbedienden opgeroepen worden voor legerdienst in Frankrijk. Na 22 maanden in Engeland wordt Frankrijk het derde vluchtland voor de familie Segers. 
Foto: plechtige communie zoon Frans, Blackpool. Uit de privécollectie van Lieve Tireliren

Foto: plechtige communie zoon Frans, Blackpool. Uit de privécollectie van Lieve Tireliren

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief