Bekijk alle verhalen

Identikit

Naam: Germaine Van Gasse
Geboortedatum: Indiana, Verenigde Staten , 1926
Vertrek: Haar ouders vertrekken in 1923 naar Amerika
Reist met: onbekend
Aankomst: Verenigde Staten, 1923
Collectiestuk: Theelepeltje Red Star Line, foto’s van de familie Van Gasse in Indiana, Verenigde Staten.

 

Een toekomst in Indiana

In 1923 reist het net getrouwde paar Imerentia en Camiel Van Gasse naar het beloofde land. Twee broers en een zus van Imerentia leven al in Mishawaka, Indiana. Imerentia gaat er werken in een schoenenfabriek, Camiel in de auto-industrie.

 

Heimwee naar huis

Hun toekomst lijkt verzekerd, maar Imerentia heeft heimwee. In 1926 gaat ze met haar  pasgeboren dochter Germaine op bezoek naar België. Moeder en dochter reizen comfortabel in tweede klasse, maar een overtocht met een baby van negen maanden blijft een hele onderneming. Tijdens die trip krijgt Imerentia van een steward van Red Star Line een lepeltje om de baby te voeden. Het lepeltje mag ze houden.

 

Terugkeer naar Vlaanderen

Moeder en dochter keren nog terug naar de Verenigde Staten , maar voor Imerentia is er maar een ‘thuis’. Begin jaren ’30 keert de familie Van Gasse dan ook terug naar Stekene. De kleine Germaine, een paar jaar oud tijdens die reis , heeft niet zo heel veel herinneringen aan haar Amerikaanse jaren. Al wat haar rest, zijn een aantal familieverhalen en een paar souvenirs. Zoals het kleine lepeltje dat de steward van Red Star Line haar ooit gaf.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief