Bekijk alle verhalen

Frans van Dessel is een meubelmaker, geboren in 1878 in Berlaar. Hij trouwt in 1898 met Angelina Keersmaeckers. Naast meubelmaker verdient hij een centje bij als muzikant: hij speelt sopraansax. Hij verovert een plaatsje in het Nationaal Orkest van Detroit als ze op bezoek zijn in België want het orkest heeft een tekort aan muzikanten. Frans neemt de uitdaging aan en vertrekt naar Detroit. Hij neemt de Vaderland in 1903. Angelina volgt hem met de kinderen in 1904.

In 1906 treedt het orkest op in San Francisco. Frans stuurt een postkaartje met gedroogde bloemen vanuit zijn hotel op 17 april 1906 naar zijn zwangere vrouw. Die nacht beeft de aarde onder San Francisco. Het wordt één van de hevigste aardbevingen uit de Amerikaanse geschiedenis. Het hotel waar Frans slaapt, blijft niet overeind en de slapende bezoekers maken geen kans.

Na het overlijden van haar echtgenoot, wil Angelina graag terug naar haar familie in België. De Buffalo’s, een organisatie die zich inzet voor Belgische weduwen, zamelt geld in zodat ze meteen terug kan keren met haar kinderen. De kleine Flor wordt in België geboren in 1906.  

Het postkaartje dat Frans stuurde de dag voor de aardbeving.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief