donderdag 05 oktober 2017 tot zondag 15 april 2018 van 10:00 tot 17:00
Gezinnen, Individuele bezoekers, Jongeren

Migratieverhalen uit hét Zuid-Amerikaanse migratieland bij uitstek

Met de geschiedenis van de Belgische migranten in Argentinië vertelt het museum een minder bekend verhaal over migratie. Het Red Star Line Museum staat bekend om de twee miljoen passagiers die met stoomschepen de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika maakten. Maar naast de Verenigde Staten en Canada was ook Argentinië in de 19e en 20e eeuw populair bij Europese migranten. 

Tussen 1857 en 1924 trok het land zo’n 24.000 Belgische landverhuizers aan. De expo ‘Een Beetje Belg. Zes Argentijnen over hun roots’ neemt je mee naar Vlaamse boerenkolonies op de eindeloze Argentijnse vlaktes van de jaren 1880. Je bezoekt een Belgische katoenfabriek nabij Buenos Aires en luistert naar de verhalen van Belgen die na de Tweede Wereldoorlog vertrokken. 

Tegelijk haalt deze tentoonstelling bredere vragen rond afkomst en herinneringen aan. Wat weten deze zes Argentijnen nog over hun familiegeschiedenis? En wat doen zij om herinneringen aan hun vaderland, of dat van hun voorouders, in leven te houden? 

Foto: Belgen in Tucuman, jaren '60. Archief familie Magda Versele

Op zoek naar antwoorden reis je met een hoofdtelefoon door een landschap van film, foto’s en pakkende verhalen. Gaby Lencina Den Dauw neemt je mee naar een afgelegen stadje op het Argentijnse platteland en toont haar museumzaal over België. Jorgelina Hazebrouck maakt Vlaamse stoverij klaar. Sergio Naessens is voor zijn doctoraatsonderzoek op zoek naar migratieverhalen van Belgen in het noorden van Argentinië.  

Opgroeien in een huis vol Belgische vlaggen

De overgrootouders van Jorgelina Hazebrouck kwamen uit Gent. Ze voedden hun kinderen op als echte Argentijnen en knipten de banden met België resoluut door. Toch ging Jorgelina’s vader graven in het familieverleden omdat hij heel trots was op zijn Belgische roots. Een Belg was in zijn ogen een goed, eerlijk en correct iemand.  Jorgelina groeide op in een huis vol Belgische vlaggen, postkaarten en foto’s. Die fascinatie kreeg tijdelijk een serieuze dreun toen Jorgelina’s papa dieper ging graven en ontdekte om welke reden zijn grootouders vertrokken waren… 


Foto: Belgisch-Franse kermis in Rosario, Argentinië, 1914. Archief familie Hazebrouck

Een recenter verhaal is dat van Meis Bockaert. Na de Tweede Wereldoorlog, toen Meis 13 was, trok haar familie naar Argentinië. Ze had er een droomleven in de boekenwinkel van haar ouders. De familie paste zich aan maar bleef ook contact houden met familie in België.  In de jaren ’60 kwamen haar ouders en broers terug, alleen Meis bleef achter in haar Argentijnse boekenwinkel. Door woelige tijden in Argentinië moest ze op 40-jarige leeftijd alsnog terug naar België waar ze onverwacht een nieuw leven moest opbouwen. Haar Argentinië zou nooit meer hetzelfde zijn. 

Bezoek de tentoonstelling en laat je meevoeren door de fascinerende verhalen van Jorgelina, Meis en de andere ‘Belgische’ Argentijnen. Ontdek de rest van hun verhaal en dat van de andere ‘Belgische’ Argentijnen in de expo ‘Een beetje Belg.’

Klik op de foto voor een reeks. Foto's Frederik Beyens

'Een Beetje Belg. Zes Argentijnen over hun roots'

Randprogramma

Belgen en andere Europeanen vertrokken niet alleen naar Argentinië, maar naar heel Latijns-Amerika. Omgekeerd wonen er vandaag veel Latijns-Amerikaanse migranten en hun afstammelingen in Antwerpen. Met een breed randprogramma brengen we de warmte en complexiteit van Latijns-Amerika tot leven in het museum.  

Nele Paelinck vertelt haar verhaal met muziek, Andrés Lübbert doet dat met een film, Quinteto Astor onderzoekt hoe Jacques Brel zou klinken als hij Parijs voor Buenos Aires verruild had.  Ontdek het volledige randprogramma onderaan. 


© Frederik Beyens

Praktisch

  • Gratis expo in de Loods van het Red Star Line Museum
  • Van 5 oktober 2017 tot en met 15 april 2018

Introductiesessie en rondleidingen

Intro voor volwassenen (Nederlands)

Op volgende zondagen geeft een gids gratis een introductie tot de tentoonstelling:

22/10/2017  5/11/2017  19/11/2017  3/12/2017  17/12/2017  14/1/2018 
28/1/2018  11/2/2018  25/2/2018  11/3/2018  25/3/2018  15/4/2018

Je kan vrij aansluiten om 14 of om 15 uur. Je moet niet reserveren. De inleiding duurt 30 minuten en daarna kan je rustig op eigen tempo de tentoonstelling bekijken. De gids blijft in de buurt om vragen te beantwoorden.

Rondleidingen voor volwassenen (Nederlands, Engels, Frans en Spaans)
Bij Visit Antwerpen kan je een rondleiding boeken doorheen de tentoonstelling en de vaste presentatie. De gids vertelt het verhaal van migratie vanuit een Zuid-Amerikaans perspectief.
Duur van het bezoek: 1,5 uur. De rondleiding kost € 75 per groep van maximaal 15 deelnemers (+ eenmalig € 5 administratiekost) .

Reserveren via Visit Antwerpen
Grote Markt 13, 2000 Antwerpen
tel. +32 3 338 95 30
tickets@visitantwerpen.be

Met de steun van

Meld je aan voor onze nieuwsbrief