In het voetspoor van de landverhuizers
Een bewogen reis
Het Red Star Line Museum nodigt je uit op een bewogen reis in het voetspoor van de landverhuizers. Maak kennis met de passagiers en vergezel ze op hun trip vanuit hun geboortedorp via Antwerpen naar de andere kant van de oceaan. Met hun hele leven gepakt in enkele koffers, nemen miljoenen mensen vanaf 1800 de boot vanuit Europa naar Amerika. Op zoek naar een beter bestaan.
Je eerste bezoek aan het museum?
Zicht op het museum
Je kijkt je ogen uit in het Red Star Line Museum
Midden in de oude, maar bruisende en volop heroplevende havenwijk ‘t Eilandje vind je het museum. In de voormalige gebouwen van de rederij komen de verhalen van de vele migranten tot leven.
Plan je bezoek
Map
Praktische informatie over openingstijden, ticketverkoop, bereikbaarheid, toegankelijkheid en alles wat het museum te bieden heeft.
Antwerpen is een veelzijdige stad waar steeds iets te ontdekken is. Het maakt niet uit hoe goed je Antwerpen kent, wij laten je met andere ogen kijken naar toeristenattracties en leiden je rond in ’t Eilandje!
Ontdek sporen van de Red Star Line in de stad met de Antwerp Museum App
Op eigen houtje
Ook de weg naar het museum is bijzonder: een stadswandeling
Beleef Antwerpen zoals de landverhuizers dat deden met de Antwerp Museum App. Net als hen vertrekt u aan het Centraal Station en eindigt u aan de Schelde waar de schepen van de Red Star Line vertrokken.
Verhalen van vroeger en nu

In het Red Star Line Museum staan verhalen centraal. De verhalen van de passagiers die met de Red Star Line naar Amerika reisden op zoek naar geluk en een beter bestaan. Het zijn die verhalen samen die het verhaal van de Red Star Line vertellen.

Verhaal
Wat begon als de Amerikaanse droom eindigde voor prille geliefden Georges en zijn Annette, Belgen in New York, in een nachtmerrie.
Verhaal
Fernand Basecq was scheepsdokter voor de passagiers van eerste klasse. Tijdens een van zijn tochten ontmoette hij de vrouw van zijn leven.
Verhaal
Het dagboek van crewlid Eugène Van Hove vertelt over het leven aan boord van de Red Line Cruises in de jaren '20 en '30. Over plezier maken aan boord, de wereld ontdekken, familie missen en over ... lastige passagiers.
Zondag is familiedag

Red Star Line Museum familieaanbod 2019

Elke eerste zondag van de maand en tijdens de schoolvakanties zijn families baas in het museum.

Activiteit
zaterdag 29 juni 2019 tot zondag 01 september 2019 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers, Kinderen
Van 29 juni tot 1 september 2019 zitten er 2 schatkistjes van Vlieg verstopt in het Red Star Line Museum. Wie ze vindt, kan een schat bemachtigen.
Workshop
voor kinderen van 8 tot 12 jaar
woensdag 28 augustus 2019 tot vrijdag 30 augustus 2019 van 10:00 tot 16:00
Individuele bezoekers, Kinderen
In een driedaagse workshop ‘Studio Docu’ kruipen kinderen in de huid van een reporter en gaan ze op onderzoek uit.
Uit de collectie

Het komen en gaan van landverhuizers zijn voor velen een bron van artistieke inspiratie geweest. De sfeer van de haven en de drommen emigranten die het Antwerpse straatbeeld tekenden, zijn door heel wat kunstenaars vereeuwigd in tekeningen, schilderijen, foto's, poëzie en proza. 

Eugeen Van Mieghem
Antwerps kunstenaar, 1875-1930
In het Red Star Line Museum kan je enkele werken van Eugeen Van Mieghem bekijken. Van Mieghem groeide op in het café van zijn ouders, recht tegenover de Red Star Line loodsen in de Montevideostraat.
Louis van Engelen schildert in 1890 het schilderij 'Belgische landverhuizers'. Het is te zien in het Red Star Line Museum.
Red Star Line Museum - Collectie - Hoogtepunten - Film Dance
Kunstenaar Hans Op De Beeck maakte in opdracht van het museum een video-installatie waarin hij het publiek laat nadenken over migratie vroeger en nu.
Tijdelijke tentoonstelling
Foto: Victoriano Moreno
Rootszoekers
Volg tot zondag 6 oktober het spoor van de rootszoekers en beweeg je door de emoties die schuilen achter een familie- of migratiegeschiedenis.
Om naar uit te kijken

Een bezoek aan het Red Star Line Museum is een spannende reis in de voetsporen van de landverhuizers. Het is allesbehalve een klassiek museum. Je kan er steeds deelnemen aan verschillende randactiviteiten die georganiseerd worden.

Foto: Frederik Beyens
Rondleiding
zondag 25 augustus 2019 van 13:30
Individuele bezoekers
Wil je graag op stap met één van onze museumgidsen maar heb je geen groep om te reserveren? Elke laatste zondag van de maand kan je individueel aansluiten voor een vrije rondleiding.
Film
Preview
woensdag 25 september 2019 van 17:00 tot 22:00
Individuele bezoekers
In deze documentaire staan hedendaagse en historische migratie naast elkaar. De filmmakers gaan op zoek naar een antwoord op de moeilijke vraag hoe iemands identiteit is beïnvloed door je geboorteplaats.
Foto: Diana Dimbueni
Ervaringen van vluchtelingen in Antwerpen
Vanaf 7 november kan je in onze Loods de najaarspresentatie over veldwerkers bekijken. Het wordt een installatie met memorabilia en objecten uit de persoonlijke collecties van recente vluchtelingen. Hun verhalen kruipen diep onder je huid.
Vier inspirerende avonden in de loods van het museum. 4 artiesten nemen de bezoeker, aan de hand van hun eigen verhaal, mee in het leven van mensen op de vlucht. Na een succesvolle try-out in het voorjaar, worden de voorstellingen dit najaar en begin 2020 hernomen.
Agenda
Foto: Frederik Beyens
Onze kalender geeft je een overzicht van al wat er te beleven valt in ons museum.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief