Corona-update 7/12/2021:

Individuele bezoeken en groeps-/klasbezoeken worden strikt gescheiden. Tot en met 25/02/2022 kunnen schoolbezoeken alleen plaatsvinden op dinsdag- en donderdagvoormiddag. Individuele bezoekers worden dan niet toegelaten.

 

Welkom klas!

Het Red Star Line Museum is een ideale bestemming voor een verrassende klasuitstap rond een boeiend en actueel onderwerp. Het verhaal van rederij Red Star Line en haar passagiers is een uitstap naar het verleden en een ontmoeting met het heden. 

Verschillende rondleidingen

Het Red Star Line Museum biedt verschillende rondleidingen aan op maat van verschillende opleidingsniveaus en studiejaren. De rondleidingen sluiten aan bij de ontwikkelingsdoelen en eindtermen.

Wil je met je klas op bezoek komen, reserveer dan een tijdslot via rsl_balie@antwerpen.be

Een gegidste rondleiding boek je via Experience Antwerp. Kijk bij Klasbezoek met gids.

Blijf op de hoogte van ons aanbod

Schrijf je in op de cultuurnieuwsbrief voor het onderwijs en blijf op de hoogte van wat het Red Star Line Museum en andere Antwerpse musea en cultuurhuizen (bibliotheken, culturele centra ...) te bieden hebben. Je ontvangt deze nieuwsbrief maximum drie keer per jaar.

Schrijf je hier in

Rondleidingen voor kleuters
Rondleiding
Kleuters ontdekken op hun maat het verhaal van de grote oversteek naar Amerika vroeger, maar ook van de reis van landverhuizers vandaag.
Rondleidingen voor lager onderwijs
Rondleiding
Maak een spannende reis samen met Dinska door het museum. Geschikt voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar.
Rondleidingen voor secundair onderwijs

We laten jongeren nadenken over de fundamentele keuzes die migratie met zich meebrengt. Over beslissingen die soms definitief zijn en de impact van die beslissingen op het hele gezin.

gids leidt een groep rond
Rondleiding
Wil je leerlingen secundair onderwijs onderdompelen in menselijke verhalen rond vluchten en ze terzelfder tijd ook een sterke historische context en feitenkennis meegeven? Dat kan met een dagpakket dat we samenstelden met theatermaker Hussein Mahdi en het Opvangcentrum Linkeroever.
Groep krijgt rondleiding
Rondleiding
Hoor je veel vragen van leerlingen rond migratie en vluchten? Speld in een hooiberg of moed in de schoenen om aan dit thema te starten? Eén van onze gidsen, zelf leerkracht in het secundair onderwijs, maakt een rondleiding in deze expo en neemt je leerlingen op sleeptouw.
Rondleiding
Interactieve rondleiding, gebaseerd op verhalen over migratie vroeger en nu. Voor leerlingen secundair onderwijs. Het aanvullende lesmateriaal is op maat TSO en BSO.
Rondleiding
Interactieve rondleiding voor leerlingen van het secundair onderwijs. Door de verhalen van de migranten beleef je hun reis alsof je er zelf bij was.
Wandeling
Een drie uur durende wandeling waarbij je het spoor volgt van de landverhuizers van bij hun aankomst in het station tot in de haven.
Wandeling
Een twee uur durende wandeling op het Eilandje, in de omgeving van het Red Star Line Museum.
Rondleidingen voor volwassenenonderwijs en NT2

Op zoek naar een boeiende lezing rond het thema migratie? Wil je leerkrachten in spé onderdompelen in onze didactiek?

Rondleiding
Een interactieve rondleiding voor NT2-klassen, met aandacht voor eigen ervaringen.
Rondleiding voor hoger onderwijs
Groep krijgt rondleiding
Rondleiding
Hoor je veel vragen van leerlingen rond migratie en vluchten? Speld in een hooiberg of moed in de schoenen om aan dit thema te starten? Eén van onze gidsen, zelf leerkracht in het secundair onderwijs, maakt een rondleiding in deze expo en neemt je leerlingen op sleeptouw.
Afspraken
meisje toont een namaak geldbiljet, andere kinderen kijken opzij
Weet je dat je met De Lijn gratis naar het museum kan? Weet je dat het Red Star Line Museum handleidingen en lesmateriaal ter beschikking stelt? Lees deze pagina met praktische tips.
groep mensen
Alles wat je moet weten om een bezoek aan het Red Star Line Museum goed te kunnen plannen.
Welke coronamaatregelen zijn er van kracht? Waar moet je rekening mee houden?
Je kiest zelf
Een gids neemt de klas mee op avontuur door het museum en/of de stad. Onderweg ontmoet je de passagiers van de Red Star Line.
Leerkrachten mogen hun klas zelf rondleiden in het Red Star Line Museum. Om het bezoek voor te bereiden, bieden we handleidingen en ander lesmateriaal aan.
Lespakket
Studio Globo maakte een educatief pakket, op maat van de 3e graad lager onderwijs én het secundair onderwijs.
Aandachtspunten voor je bezoek
  • Kom stipt op het gereserveerde tijdstip zodat het bezoek effectief kan starten op het aanvangsuur.
  • Iedereen ouder dan 12 jaar is verplicht om tijdens het museumbezoek een mondmasker te dragen.
  • Lees vooraf alle coronamaatregelen op redstarline.be/corona

Meld je aan voor onze nieuwsbrief