Uitstap voor iedereen

Als een toerist

De beste tip voor wie Antwerpen met een frisse blik wil benaderen, is anderen rondleiden in de stad. Velen raden aan toeristen het Rubenshuis en het Museum Plantin-Moretus aan, maar heb je dit cultureel erfgoed recent nog bezocht? Zo ja, laat je dan verbazen in één van de vele andere musea in de binnenstad. Het Zuid biedt moderne attracties aan zoals het M HKA en het Fotomuseum. Bovendien bevinden zich in deze buurt tal van gerenommeerde restaurants om de honger te stillen na deze culturele ontdekkingsreis in het centrum en zuiden van de stad.

Dankzij Park Spoor Noord, het MAS en het Red Star Line Museum is Antwerpen-Noord tegenwoordig evenzeer een deel van de stad dat je niet mag missen op een citytrip. In 2009 opende Park Spoor Noord. Dankzij zijn open karakter werd het vlug een uitstekende ontmoetingsplaats. Begin de uitstap in Antwerpen daarom met een picknick aan de fontein in het midden van het park. Met kinderen is deze plaats ideaal, want de speeltuin is vlakbij. In 20 minuten bent je te voet bij het MAS en het Red Star Line Museum.

't Eilandje in het nieuw

Het Eilandje is een bruisende stadsbuurt in volle ontwikkeling. Deze oude havenwijk krijgt een volledig nieuw imago dankzij aangename wandelboulevards, heraangelegde wegen en opgewaardeerde gebouwen. Oude pakhuizen en loodsen worden omgetoverd tot hippe restaurants en nachtclubs. Zo heeft het Felixpakhuis niet alleen een restaurant en café, maar ook een overdekte markt met unieke producten. Een prima uitvalsbasis bij regenweer dus!

Met het Red Star Line Museum heeft ’t Eilandje er een culturele trekpleister bij. Het museum ligt dicht bij de haven, want het bevindt zich in de oude gebouwen van de Red Star Linerederij. Het museum is snel tot een vaste culturele waarde uitgegroeid. Het Red Star Line Museum verbindt het verleden met het heden door de verhalen van passagiers die rond het begin van de twintigste eeuw naar Amerika trokken naast die van moderne migranten te presenteren. Dit past perfect binnen het kader van het moderniserende Eilandje dat een nieuw doel vindt voor de overblijfsels van zijn havenverleden.

Ontdek enkele wandelingen.

Een museum voor iedereen

Een museum vormt niet alleen een prima onderkomen op regenachtige of koude dagen, je kunt er bovendien activiteiten voor het hele gezin doen. Zo kunnen kinderen er deelnemen aan knutselnamiddagen en zoekparcours. Het Red Star Line Museum biedt de ‘koffer vol spullen’ aan om samen met de kleintjes op ontdekking te gaan in het museum. Een echte aanrader als je een leerrijke uitstap met de kinderen wenst te maken.

Als een mooie afsluiter van de dag beklim je de scheepstoren van het Red Star Line Museum om er Antwerpen van bovenaf te bekijken. Het panorama is niet zo indrukwekkend als op het dak van het veel hogere MAS, maar op de toren zie je de stad vanuit een heel ander perspectief. Kom zeker ook eens een kijkje nemen in de winter om het sneeuwbedekte Antwerpen te bewonderen.  Zo creëert ’t Eilandje bij elk seizoen voldoende bezigheden!

Uitstap met vrienden

Zin in een dagje Antwerpen met vrienden? Wij geven je enkele tips:

 • In Antwerpen is winkelen bijna als een museum bezoeken, want verschillende bekende ontwerpers van de Modeacademie hebben een boetiek in de stad. Zelfs als de kleren boven jouw budget liggen, blijft het leuk om de modecreaties te bewonderen. Windowshopping mag ook!
 • In Antwerpen is altijd wat te doen. De stad organiseert regelmatig festivals met muziek, lekker eten en veel gezelligheid. Kijk daarom altijd eerst de evenementenkalender na.
 • Heb je al eens onder de stad gewandeld? Sinds enkele jaren kunnen bezoekers samen met een gids de ruien verkennen. Een leuke manier om meer te leren over hoe Antwerpen er vroeger uitzag.

Uitstap met kinderen

 • Start de dag in een van de vele musea. Fan van mode, fotografie of geïnteresseerd in de geschiedenis van Antwerpen? Er is voor elk wat wils. Geschiedenis hoeft trouwens zeker niet saai te zijn, kijk maar naar het Red Star Line Museum dat het migratieverleden van Antwerpen naar Amerika met multimediasnufjes weer tot leven brengt.
 • Een klassieker: bezoek de Zoo van Antwerpen. Kinderen vinden weinig zo mooi als hun lievelingsdieren in het echt te zien en ook voor de ouders is het een leuke uitstap, zeker nu de hele zoo een grondige opknapbeurt heeft gekregen met grotere verblijven en een heropend vogelhuis.
 • In de bibliotheek kunnen kinderen enkele uren zoet zijn. Niet alleen de boeken brengen plezier, verschillende bibliotheken doen bovendien activiteiten voor de kleinsten. Zij kunnen luisteren naar prachtige voorleesverhalen of knutselen terwijl je geniet van een roman.
 • Samen met de kinderen naar het theater gaan is altijd een goed idee, want voorstellingen voor kinderen zijn vaak even leuk voor volwassenen.

Uitstap bij regenweer (al dan niet met kinderen)

 • Ben je het beu almaar die regen te zien? Verstop je in de bioscoop. In Antwerpen zijn er twee grote complexen, maar er bevinden zich ook verschillende kleine cinema’s en cultuurhuizen met een alternatieve programmering. ’s Middags kun je hier vaak naar een kinderfilm.
 • Een museum bezoeken hoeft zeker niet alleen bij regenweer, maar het is wel een goed excuus. Blijf in het waterige thema en ga naar het Red Star Line Museum om je te omsingelen met boten en reisverhalen van op zee.
 • In het Felixpakhuis, dat niet al te ver van het Red Star Line Museum ligt, kun je stijlvol dineren, gewoon wat drinken met vrienden of winkelen op de overdekte markt. Wie benieuwd is naar zijn familieverleden in Antwerpen, kan hier eveneens het stadsarchief raadplegen.

Uitstap in de winter (al dan niet met kinderen)

 • In de winter staat er traditiegetrouw een kerstmarkt in Antwerpen. Verwarm er de innerlijke mens met een glühwein en koop er een rendierentrui om ook je lijf te verwarmen.
 • Skiën is wat lastig in de stad, maar ijsschaatsen kan wel aan de kerstmarkt.
 • Opwarmen doe je in een museum
 • Theater, muziek, stand-up comedy, dans,… De cultuurcentra hebben een ruim podiumaanbod en vaak goedkoper.

Eten en drinken rond het Red Star Line

Het Eilandje bruist van gezellige cafés en restaurantjes. Een snelle hap of een uitgebreid diner? Ontdek het culinaire aanbod in de buurt van het Red Star Line Museum.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief