De presentatie over de aankomst op Ellis Island wordt vernieuwd. Een nieuwe opstelling voegt het element van 'herinnering' toe. Hoe herinneren de nakomelingen van de Red Star Line-passagiers zich hun familiegeschiedenis, en hoe bepaalt dit mee wie ze zijn in de hedendaagse Amerikaanse maatschappij? Gefilmde getuigenissen en getoonde objecten, zoals de piano van Irving Berlin, vertellen het verhaal over hoe de landverhuizers in de Nieuwe Wereld een nieuw leven opbouwen.

Bovendien wordt het loodsgebouw aangepast zodat het beter kan gebruikt worden als multi-functionele ruimte bij verschillende museumactiviteiten. Door verschillende projecten, initiatieven en tentoonstellingen een plek te geven, wordt het historisch migratieverhaal verder versterkt, verbreed en gelinkt aan de actualiteit.

Concreet verhuist het museumcafé naar een nieuw gebouwde mezzanine boven de inkom en verschuift de ontvangstbalie naar de zijkant. Zo wordt ruimte van de Loods optimaal gebruikt. Het nieuwe café zit niet langer verstopt achteraan de Loods, tussen de tijdelijke tentoonstelling, maar wordt de ideale plaats om het (soms emotioneel) museumbezoek af te sluiten. In het museumcafé is het mogelijk om verder in de passagierslijsten van de Red Star Line rederij te snuisteren. Waagde jouw oom of grootmoeder misschien de oversteek naar Amerika?

Enkele impressies van het nieuwe museumcafé: (beelden: © Exponanza)

 

 

   

Naast het vertellen van het historisch verhaal van de rederij, wil het museum een open en gastvrij huis zijn, door vanuit de collectie in dialoog te treden met de samenleving en een plaats te bieden aan participatieve projecten. Dankzij deze ingrepen is het Red Star Line Museum helemaal klaar voor de komende lustrums.

Het Red Star Line Museum heropent na de tijdelijke sluiting op 22 september met een feestweekend voor het hele gezin. Het is tegelijkertijd ook de start van de tijdelijke tentoonstelling ‘Thuishaven’.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief