Naar aanleiding van deze verjaardag opent het Red Star Line Museum de tentoonstelling 'Vluchtverhalen’. De expo onderzoekt wat het naast wetten en politieke akkoorden betekent om op de vlucht te zijn. Mensen met een vluchtverhaal komen zelf aan het woord. Persoonlijke objecten en interviews brengen hun verhalen tot leven. 

Het Red Star Line Museum vertelt het verhaal van twee miljoen passagiers die ooit de oversteek maakten naar Amerika met de stoomschepen van de Red Star Line rederij. Sommigen onder hen zouden we vandaag ook zien als vluchteling. Het toont aan dat dit niet enkel een actueel thema van de laatste jaren is. Doorheen de tijd lieten miljoenen mensen hun thuis achter door oorlogen en crisissen, op zoek naar veiligheid.

De expo  wordt een authentieke reis langs verhalen van vluchtelingen die de laatste 70 jaar naar België zijn gekomen. Verhalen over frustraties, onzekerheden en trauma’s, maar ook over moed, veerkracht en doorzettingsvermogen. Welke beslissingen hebben ze tijdens hun vlucht moeten maken? Wie hebben ze onderweg ontmoet? En wat met het etiket ‘vluchteling’? Raak je dat ooit kwijt? De expo zet je als bezoeker aan het denken.

Wereldvluchtelingendag

Op 20 juni, internationale Wereldvluchtelingendag vroegen we Vida, Noor, Angela en Zakaria om enkele stukken uit de conventie van Genève voor te lezen en te vertellen wat dit voor hen betekent. De film is een samenwerking tussen Atlas Antwerpen, Rode Kruis opvangcentrum Linkeroever en het Red Star Line Museum.

Praktisch

Rondleidingen voor groepen
groep mensen kijkt naar een foto op de muur
Rondleiding
Ontdek onze tijdelijke tentoonstelling met een gids.
Voor scholen:
Groep krijgt rondleiding
Rondleiding
Hoor je veel vragen van leerlingen rond migratie en vluchten? Speld in een hooiberg of moed in de schoenen om aan dit thema te starten? Eén van onze gidsen, zelf leerkracht in het secundair onderwijs, maakt een rondleiding in deze expo en neemt je leerlingen op sleeptouw.
Lespakket
Studio Globo maakte een educatief pakket, op maat van de 3e graad lager onderwijs én het secundair onderwijs.
gids leidt een groep rond
Rondleiding
Wil je leerlingen secundair onderwijs onderdompelen in menselijke verhalen rond vluchten en ze terzelfder tijd ook een sterke historische context en feitenkennis meegeven? Dat kan met een dagpakket dat we samenstelden met theatermaker Hussein Mahdi en het Opvangcentrum Linkeroever.
Zie ook:
dame met handscanner scant smartphone van bezoeker
Hoeveel kost een ticket? Heb je recht op een korting? Hoe bestel je tickets?
groep mensen
Alles wat je moet weten om een bezoek aan het Red Star Line Museum goed te kunnen plannen.
Welke coronamaatregelen zijn er van kracht? Waar moet je rekening mee houden?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief