Artistieke avonden

Vier artiesten, die zelf hun land zijn ontvlucht, brengen dit najaar en in het voorjaar 2020 hun pakkend en persoonlijk verhaal in de historische loods van het museum. Na de voorstelling is er ruimte voor een open en verdiepend gesprek met de artiesten. Reserveer een ticket op voorhand zodat je zeker bent van een plaats.


HERINNERING: leven in het thuisland
 

“The daughter of Dilbi - Bent el Dilbi”

Verhalen en liederen door Sally Ghannoum (ENG) (+15)

25/11/2019 om 10 en 14 uur & wo 27/11/2019 om 20 uur

Zangeres en regisseuse Sally Ghannoum verliet Syrië in 2015. Ze vraagt zich nog steeds af wat het land voor haar betekent. Is het slechts een stuk grond of staat het voor meer? Via het symbolische verhaal van de Dilbi-boom vertelt Sally ons hoe ze zich thuis kan voelen. Wanneer ze woorden tekort komt, neemt de Syrische muziek het over van de afwezigheid.
 

Lees het interview met Sally.


VLUCHT: onderweg naar elders
 

“Crossing worlds – Dumuzi’s memories”

Een visuele performance door Saif Lama‘a, a.k.a Dumuzi (EN) (+18)

wo 29/01/2020 om 20 uur

Beeldend kunstenaar Saif Lama‘a (artiestennaam Dumuzi) vluchtte in 2010 uit Syrië. Hij herinnert zich de reis tot in de kleinste details, alsof het gisteren was. Met penseelstreken, kleuren en lijnen zet hij zijn memoires op doek en vertelt hij een visueel verhaal.

Lees het interview met Saif.


BELGIË: het moment van aankomst
 

“Performing the self – the interview”

Een theaterstuk van Enrica Camporesi & Elena Mazzi (NL ondertitel) (+16)
 

ma 17/02/2020 om 10 en 14 uur & wo 26/2/2020 om 20 uur

Een man en een vrouw zitten tegenover elkaar: een protection officer en een asielzoeker die wachten op de tolk. Er komt een gesprek op gang. Ze flirten, filosoferen en onthullen hun wederzijdse verwachtingen. Wat als deze ondervraging het leven van de asielzoeker op zijn kop zet? Met Maya Sannen en Fady Al Ghorra (een Palestijnse acteur en zelf vluchteling) op het podium, zet Enrica Camporesi een diepgaande en poëtische dialoog neer.

Lees het interview met Enrica.

Reserveer een ticket


IMPACT VAN MIGRATIE: een nieuw begin?
 

“Ik ben Hussein, wie ben jij?”

Een monoloog van Hussein Mahdi, productie van Madam Fortuna (NL) (+14)

ma 23/03/2020 om 10 en 14 uur & wo 25/03/2020 om 20 uur

Theatermaker Hussein Mahdi vluchtte in 2015 uit Irak. Sinds drie jaar leeft hij in België. Hij gaat op zoek naar motivaties om zijn toekomst uit te bouwen in Europa en is op zoek naar zijn plek in de maatschappij. Hussein treedt in dialoog met het publiek en wil weten wie zij zijn en waar ze naar op zoek zijn.

Reserveer een ticket

Deze activiteit is geschikt voor inburgerings- en NT2-studenten met niveau 3 


Cultuurshockcheques

Middelbare scholieren vanaf 15 jaar die naar school gaan in het district Antwerpen kunnen voordelig deze voorstellingen bijwonen dankzij de cultuurcheques voor scholieren van Cultuurshock! Voor slechts € 5 verkoopt het secretariaat van de school een boekje met 3 cultuurcheques die de scholier kan inruilen bij verschillende cultuurhuizen.
 
De cultuurcheque inruilen is heel eenvoudig:
  • Reserveer je plaats via rsl_balie@antwerpen.be, telefonisch via 03 298 27 70 of via de webwinkel.
  • Geef de cultuurcheque af aan de balie van het museum.

Specially Unknown / Veldwerkers

De artiesten vertelden het verhaal over hun vlucht aan onze veldwerkers: interviewers van het museum, met elk  een eigen migratieverhaal. De veldwerkers kregen in het museum een opleiding in onder meer erfgoedmethodieken en interviewtechnieken. Ze gaan voor het museum op zoek naar inspirerende migratieverhalen die toegevoegd worden aan de museumcollectie.

Het veldwerkersproject maakt deel uit van het project 'Specially Unknown' van de Europese Gemeenschap. Het draait rond migratie en het verzamelen van verhalen. Samen met 'Rete Italiana di Cultura Popolare' in Turijn, 'Génériques' in Parijs, het LWL Industrial Museum te Bochum en de BMP Foundation in Amsterdam, verzamelt het Red Star Line Museum 160 interviews. Samen zetten ze hierrond artistieke producties op. Parrallel loopt een zogenaamd Delphi-onderzoek over de betekenis van culturele participatie met de experts uit negen EU-landen. Lees meer over het project Specially Unknown: https://speciallyunknown.eu/

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief