Artistieke avonden

Dit voorjaar nodigt het Red Star Line Museum vier artiesten uit met een vluchtverhaal. Gespreid over vier avonden brengen ze hun artistieke interpretatie van hun verhaal in een intieme setting. De avonden staan in het teken van wat de artiesten zelf hebben meegemaakt: het leven in hun thuisland, hun vlucht, het moment van aankomst in België en het integratieproces in Antwerpen.

Mis hun persoonlijk verhaal niet en zet deze data dus alvast in je agenda. 


HERINNERING: leven in het thuisland
Maandag 29 april 2019, van 20 tot 22 uur

“The daughter of Dilbi - Bent el Dlbi”

Verhalen en liederen door Sally Ghannoum (EN)

Zangeres en regisseuse Sally Ghanoum verliet Syrië in 2015. Ze vraagt zich nog steeds af wat het land voor haar betekent. Is het slechts een stuk grond of staat het voor meer? Via het symbolische verhaal van de Dilbi-boom vertelt Sally ons hoe ze zich thuis kan voelen. Wanneer ze woorden tekort komt, neemt de Syrische muziek het over van de afwezigheid.


VLUCHT: onderweg naar elders
Woensdag 1 mei 2019, van 20 tot 22 uur

“Crossing worlds – Domozy’s memories”

Een visuele performance door Saif Lama‘a, a.k.a Domozy (EN)

Beeldend kunstenaar Saif Lama‘a (artiestennaam Domozy) vluchtte in 2010 uit Syrië. Hij herinnert zich de reis tot in de kleinste details, alsof het gisteren was. Met penseelstreken, kleuren en lijnen zet hij zijn memoires op doek en vertelt hij een visueel verhaal.


BELGIË: het moment van aankomst
Vrijdag 3 mei 2019, van 20 tot 22 uur

“Performing the self – the interview”

Een video-installatie van Enrica Camporesi en Elena Mazzi met Fady Al Ghorra en Maya Sannen

Een man en een vrouw zitten tegenover elkaar: een protection officer en een asielzoeker die wachten op de tolk. Er komt een gesprek op gang. Ze flirten, filosoferen en onthullen hun wederzijdse verwachtingen. Wat als deze ondervraging het leven van de asielzoeker op zijn kop zet? In 2014 liet acteur Fady Al Ghorra Palestina achter. Hij zocht en vroeg asiel aan in België, een procedure die hem voor veel dilemma’s zette. 


IMPACT VAN MIGRATIE: een nieuw begin?
Zondag 5 mei 2019, van 20 tot 21.30 uur

“Ik ben Hussein, wie ben jij?”

Een monoloog van Hussein Mahdi, begeleid door Luk Nys (NL)

Theatermaker Hussein Mahdi vluchtte in 2015 uit Irak. Sinds drie jaar leeft hij in België. Hij gaat op zoek naar motivaties om zijn toekomst uit te bouwen in Europa en is op zoek naar zijn plek in de maatschappij. Hussein treedt in dialoog met het publiek en wil weten wie zij zijn en waar ze naar op zoek zijn.


Wil je erbij zijn? De avonden zijn gratis, maar schrijf je in om zeker te zijn van een plek. Bezorg ons je naam, de avond die je wil bijwonen en het aantal personen via redstarline@antwerpen.be

Met een internationaal gezelschap op de planken is Engels de voertaal tijdens de performances en de panelgesprekken.

Regisseur Andrés Lübbert, zelf veldwerker van het Red Star Line Museum, maakt een film van de avonden. Het resultaat zal dit najaar in het museum te zien zijn.

Specially Unknown / Veldwerkers

De artiesten vertelden het verhaal over hun vlucht aan onze veldwerkers: interviewers van het museum, met elk  een eigen migratieverhaal. De veldwerkers kregen in het museum een opleiding in onder meer erfgoedmethodieken en interviewtechnieken. Ze gaan voor het museum op zoek naar inspirerende migratieverhalen die toegevoegd worden aan de museumcollectie.

Het veldwerkersproject maakt deel uit van het project 'Specially Unknown' van de Europese Gemeenschap. Het draait rond migratie en het verzamelen van verhalen. Samen met 'Rete Italiana di Cultura Popolare' in Turijn, 'Génériques' in Parijs, het LWL Industrial Museum te Bochum en de BMP Foundation in Amsterdam, verzamelt het Red Star Line Museum 160 interviews. Samen zetten ze hierrond artistieke producties op. Parrallel loopt een zogenaamd Delphi-onderzoek over de betekenis van culturele participatie met de experts uit negen EU-landen. Lees meer over het project Specially Unknown: https://speciallyunknown.eu/

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief