Iedereen zijn verhaal

Of het nu gaat om mensen met een vluchtelingenverleden, studenten die hier zijn blijven wonen of inwijkelingen uit andere Belgische steden: elke ingeweken Antwerpenaar die hier minstens vijf jaar woont, mocht zijn verhaal delen. Hoe beleefden zij deze periode? Zijn er speciale plekjes in de stad die verbonden zijn met vreugde, heimwee, hoop, gemis, een thuisgevoel?

Op een kaart van Antwerpen konden zij hun verhaal doen: tekenen, schrijven, schetsen, een collage maken ... het kon allemaal. De kaarten werden gevouwen tot bootjes om deel uit maken van de tentoonstelling ‘Thuishaven’ die liep van 22 september tot 21 oktober 2018.

Elk gevouwen bootje draagt een unieke lading en een pakkend persoonlijk verhaal met zich mee. Het Red Star Line Museum werd de ankerplaats van alle verzamelde getuigenissen. Sommigezijn op beeld bewaard en werden getoond tijdens de expo. De mooiste verhalen zijn gebundeld in een unieke publicatie, vormgegeven door Gert Dooreman.

Antwerpen mag zich niet alleen een wereldhaven noemen, maar mag ook de titel van thuishaven dragen: een goede plek om te wonen voor iedereen. Enkele bekende Antwerpenaren zetten als ambassadeur mee hun schouders onder dit project en deelden hun verhaal: Geert Hoste, Fatinha Ramos, Deepak Mehta, Mohamed Barrie en Fatima Marzouki. 

Verhalen en kaarten online

Het museum vond meer dan 700 mensen bereid om hun verhaal op kaart te zetten. Velen vertelden ook hun verhaal voor de camera. Zij hebben het over onzekerheid en gemis, maar ook over hoop en nieuwe kansen. Het museum bewaart deze verhalen met zorg in de museumcollectie maar stelt ze ook digitaal ter beschikking. 

Bekijk de gefilmde getuigenissen:

Je kan de kaarten van Thuishaven ook online bekijken.

Je kan een kaart zoeken op naam. Typ je naam en voornaam in de zoekbalk. Je krijgt een scan te zien van de kaart, die je meteen kan downloaden. Is er geen kaart zichtbaar, probeer dan enkel op voornaam of enkel op naam. Komt je kaart nog steeds niet tevoorschijn, probeer dan op ‘anoniem’. Sommige kaarten hadden geen naam of die was soms moeilijk leesbaar. Bij veel voorkomende namen zullen meerdere kaarten verschijnen. Klik een kaart aan om te selecteren.

Heb je een kaart ingediend, maar vind je die niet? Neem dan contact op met celine.joris@stad.antwerpen.be.

Praktisch

  • De expo 'Thuishaven' in de loods van het Red Star Line Museum liep van 22 september tot 21 oktober 2018.
  • Een deel van de expo, de documentaire en het boek was nog te zien:
    • van 5 november tot eind februari 2019 in Atlas, integratie en inburgering Antwerpen
    • van 15 november tot 23 december 2018 in Bibliotheek Permeke

 

 

Het boek 'Thuishaven', vormgegeven door Gert Dooreman, is te koop in de museumshop. Bekijk de pdf-versie: Publicatie Thuishaven.pdf

 

'Thuishaven' is geïnspireerd op het artistiek project 'Mapping Manhattan' van Becky Cooper, maar gaat een stapje verder door de verhalen tot bootjes om te vormen, ze op te nemen in de museumcollectie en ze te verwerken in een tentoonstelling.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief