Bekijk alle verhalen

Identikit

Naam: Leopold Lybeer
Geboortedatum: onbekend
Vertrek: Eerste keer in 1911
Reist: drie keer naar Canada
Aankomst: Eerste keer in 1911
Collectiestuk: Foto van Leopold, zijn broer en zijn neef in Canada, circa 1913-14

 

Het grote avontuur

Leopold Lybeer is een avonturier. In 1911 vertrekt hij samen met zijn broer en zijn neef naar Canada. Zijn vrouw en kind blijven in België. In het onontgonnen westen aan de spoorwegen werken, is hard labeur. De beren zijn gevaarlijk, de levensomstandigheden moeilijk en het eten is schaars. Leopold en zijn broer geven het op. Hun neef blijft, maar komt enkel maanden later om het leven bij een explosie.

 

Tweede poging

In 1914 is Leopold opnieuw in Canada. Dit keer met zijn vrouw, maar zonder dochter. In 1920 is de familie herenigd, maar het familiegeluk is van korte duur. Drie jaar later sterft Leopolds vrouw.

 

Derde keer, goede keer?

Leopold gaat in België op zoek naar een nieuwe echtgenote. Hij trouwt met Joanna en krijgt een zoon, Frank. Ze leiden een stabiel leven met een eigen zaak in Heist aan Zee. Maar de Canadese droom blijft. In 1926 kust hij vrouw en kind voorlopig vaarwel en vertrekt opnieuw om aan de andere kant van de oceaan vee te hoeden.  

Joanna en Frank arriveren in 1931. De economische crisis en het heimwee van Joanna, maken een einde aan Leopolds avontuurlijke leven. Hij zal Canada nooit vergeten. Zoon Frank herinnert zich vooral het orkest dat op de terugreis op het schip van de Red Star Line speelde.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief