De gebouwen van het Red Star Line Museum ademen verhalen. Hier passeerden duizenden migranten, op zoek naar een nieuwe toekomst, een nieuw eigen verhaal. Generaties later zijn hun nazaten zich vaak amper nog bewust van de moeilijke tocht die aan hun huidige leven vooraf ging. Een verkreukte foto op zolder of een onwaarschijnlijke anekdote die grootvader altijd herhaalde zijn soms de enige sporen die overblijven.

De vele verhalen die het museum vertelt, hebben de voorbije jaren bezoekers ertoe aangezet om op zoek te gaan naar hun eigen historische of recente roots. Met soms enkel een verkleurde postkaart gingen ze terug in de tijd, ontdekten bijzondere verhalen en kwamen in contact met verre familie. In deze presentatie stonden enkele van deze 'rootszoekers' en hun zoektocht centraal.

Het museum nodigde studenten van het Sint-Agnesinstituut in Borgerhout uit op een zoektocht naar hun eigen familie- en migratiegeschiedenis. De levens van deze meisjes zijn doordrongen van migratie. Hun verhalen zijn kwetsbaar en de zoektocht is nooit helemaal afgerond. Tussen de getuigenissen van Red Star Line-passagiers toonden deze jonge rootszoekers met trots het resultaat.  

In kleine kamertjes, achter luiken of onder planken lagen verhalen, objecten en mooie creaties verborgen. Je ontdekte hoe muziek, een stuk cake of gewiste sporen op een foto de trigger kan zijn voor een ontdekkingsreis. 

  • 'Rootszoekers' was te bewonderen van 23 april tot en met 6 oktober 2019 in de Loods van het Red Star Line Museum.
  •  
Foto: Victoriano Moreno
Ook nog
Foto: Victoriano Moreno
In de aanloop naar 'Rootszoekers' onderzochten leerlingen van het Sint-Agnesinstituut de migratiegeschiedenis van hun eigen familie. Ze werden uitgedaagd hun zoektocht en ontdekkingen op een creatieve manier uit te werken. De resultaten van hun rootszoektocht waren in het museum te zien.
op een groot doek wordt een afbeelding van een schip geprojecteerd, aan de zijkant zit een man met een microfoon op een stoel
Tijdens de Upper Deck Avonden programmeren we in ons museumcafé telkens een activiteit die aansluit bij of dieper ingaat op het thema van de tijdelijke expo.
Voor scholen
Foto: Victoriano Moreno
Lespakket
Op zoek naar een manier om met je klas te werken rond de thema’s roots, migratie en identiteit? Dat kan met het lespakket voor secundair onderwijs.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief