De gebouwen van het Red Star Line Museum ademen verhalen. Hier passeerden duizenden migranten, op zoek naar een nieuwe toekomst, een nieuw eigen verhaal. Generaties later zijn hun nazaten zich vaak amper nog bewust van de moeilijke tocht die aan hun huidige leven vooraf ging. Een verkreukte foto op zolder of een onwaarschijnlijke anekdote die grootvader altijd herhaalde zijn soms de enige sporen die overblijven.

De vele verhalen die het museum vertelt, hebben de voorbije jaren bezoekers ertoe aangezet om op zoek te gaan naar hun eigen historische of recente roots. Met soms enkel een verkleurde postkaart gingen ze terug in de tijd, ontdekten bijzondere verhalen en kwamen in contact met verre familie. In deze presentatie staan enkele van deze 'rootszoekers' en hun zoektocht centraal.

Het museum nodigde studenten van het Sint-Agnesinstituut in Borgerhout uit op een zoektocht naar hun eigen familie- en migratiegeschiedenis. De levens van deze meisjes zijn doordrongen van migratie. Hun verhalen zijn kwetsbaar en de zoektocht is nooit helemaal afgerond. Tussen de getuigenissen van Red Star Line-passagiers tonen deze jonge rootszoekers vandaag met trots het resultaat.  

In kleine kamertjes, achter luiken of onder planken liggen verhalen, objecten en mooie creaties verborgen. Volg het spoor van de rootszoekers en beweeg je door de emoties die schuilen achter een familie- of migratiegeschiedenis.

Ontdek hoe muziek, een stuk cake of gewiste sporen op een foto de trigger kan zijn voor een ontdekkingsreis. Laat je inspireren tijdens filmavonden en ga zelf aan de slag in creatieve workshops. Zo kan de presentatie leven en aangroeien, misschien wel met jouw rootsverhaal.

Praktisch

  • 'Rootszoekers', van 23 april tot en met 6 oktober 2019, in de Loods
  • Gratis toegang
Foto: Victoriano Moreno
Ook nog
Foto: Victoriano Moreno
In de aanloop naar 'Rootszoekers' onderzochten leerlingen van het Sint-Agnesinstituut de migratiegeschiedenis van hun eigen familie. Ze werden uitgedaagd hun zoektocht en ontdekkingen op een creatieve manier uit te werken. De resultaten van hun rootszoektocht zijn in het museum te zien zijn.
Foto: Victoriano Moreno
Tijdens de Upper Deck Avonden serveert het Red Star Line Museum een verdiepend programma dat aansluit bij het thema van de tijdelijke expo.
Voor scholen
Foto: Victoriano Moreno
Lespakket
Aanbod voor secundair onderwijs
Benieuwd naar verhalen van (groot)ouders van leerlingen? Op zoek naar een manier om met je klas te werken rond de thema’s roots, migratie en identiteit? Het Red Star Line Museum biedt een lespakket aan met zowel een voor- en naverwerking als een doe-het-zelf rondleiding in het museum.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief