Het Red Star Line Museum stuurde tien veldwerkers op pad. Jonge talenten die weinig van doen hebben met de klassieke museumsector. Maar ze hebben wel het netwerk en de overtuigingskracht om het vertrouwen te winnen van mensen die nog naar hun plek in onze samenleving aan het zoeken zijn. Samen legden ze veertig interviews met recente vluchtelingen op camera vast: gesprekken over hun herkomst, vertrek, de weg naar België en hun nieuwe leven bij ons. Het zijn verhalen uit alle windstreken over angst, lijden, en gevaar, maar ook over moed, veerkracht, verbeeldingskracht en ondernemingszin.

De najaarspresentatie in onze Loods geeft een beeld van de breedte, diepgang, menselijkheid en relevantie van deze verhalen. Bezoekers kunnen grasduinen in een selectie uit de interviewregistraties, die door het museum bewaard worden als bronnen voor de toekomst. Centraal in de presentatie staat 'The 32nd Day', een film die één van de veldwerkers, Andres Lübbert, voor het project maakte. Zelf zoon van een vluchteling uit Chili in de jaren 1970, combineert hij zijn familieverhaal met stukken uit de verzamelde interviews tot een bespiegeling over de eenzaamheid en vervreemding bij de nieuwkomer. De tweede blikvanger is de monumentale reeks tekeningen die één van de geïnterviewden, Saïf ‘Dumuzy’ Lama’a, maakte over zijn vlucht uit Mosul over de Middellandse Zee en de Balkan route in 2015.

Praktisch

  • van 7/11/2019 tot 3/8/2020
  • in De Loods
 Foto © Diana Dimbueni 

Bekijk de trailer van 'The 32nd Day':

 

Kwam je met een (school)groep naar de presentatie?

Wil je na het bezoek aan de presentatie ‘Veldwerk’ nog een nagesprek houden met de klas? In samenwerking met Solentra (expert in psychische zorg, hulpverlening aan jonge vluchtelingen en hun gezin) werd een leidraad met vragen rond vluchten en trauma ontwikkeld om het gesprek te starten.
De volgorde van de vragen is willekeurig. Kies zelf welke vragen voor jouw groep relevant zijn. Meer info www.solentra.be

vragen_nagesprek_Veldwerk.pdf

Meld je aan voor onze nieuwsbrief