De gebouwen van het Red Star Line Museum ademen verhalen. Hier passeerden duizenden migranten, op zoek naar een nieuwe toekomst, een nieuw eigen verhaal. Generaties later zijn hun nazaten zich vaak amper nog bewust van de moeilijke tocht die aan hun huidige leven vooraf ging. Een verkreukte foto op zolder of een onwaarschijnlijke anekdote die grootvader altijd herhaalde zijn soms de enige sporen die overblijven.

Heel wat Antwerpenaren hebben wortels over de hele wereld. De vele verhalen die het museum vertelt, hebben de voorbije jaren bezoekers getriggerd om op zoek te gaan naar hun eigen historische of recente roots. Met soms enkel een verkleurde postkaart gingen ze terug in de tijd, ontdekten bijzondere verhalen en kwamen in contact met verre familie, letterlijk en figuurlijk. In deze presentatie staan enkele van deze ‘Rootszoekers’ en hun zoektocht centraal.

In kleine kamertjes, achter luiken of onder planken liggen verhalen, objecten en mooie creaties verborgen. Volg het spoor van de rootszoekers en beweeg je door de emoties die schuilen achter een familie- of migratiegeschiedenis.

Ontdek hoe muziek, een stuk cake of gewiste sporen op een foto de trigger kan zijn voor een ontdekkingsreis. Laat je inspireren tijdens filmavonden en ga zelf aan de slag in creatieve workshops. Zo kan de presentatie leven en aangroeien, misschien wel met jouw rootsverhaal.

Praktisch

  • 'Rootszoekers', van 23 april tot en met 6 oktober 2019, in de Loods
  • Gratis toegang

Meld je aan voor onze nieuwsbrief