Bekijk alle verhalen

Identikit

Naam: Fernand / Ferdinand Basecq
Geboortedatum: 1887
Geboorteplaats: België
Partner: Vermeulen Margriet / Margot

 

Love Boat

Fernand Basecq was scheepsdokter voor de passagiers van eerste klasse. Zeven van zijn reizen met de Red Star Line waren wereldcruises. 

Tijdens een tocht naar Amerika zat er een mooie vrouw aan zijn tafel: Margot Vermeulen uit Vrasene.  Margot ging haar tante in Amerika bezoeken. Fernand wilde meteen weten wanneer Margot de terugtocht zou maken. Tegen zijn vader zei hij na thuiskomst dat hij een vrouw had leren kennen ‘met veloure ogen’. 

Margot en Fernand trouwden en gingen in de Paleisstraat in Antwerpen wonen. Ze kregen een zoon, Valère. De kleine baby stierf na 14 dagen stierf terwijl Fernand op zee was. Nadien bleef het koppel kinderloos.

 

Passagiers van de Titanic redden

Fernand vertelde veel verhalen over zijn avonturen op zee. Toen in 1912 de Titanic zonk was Fernand in dienst als dokter op een schip vlakbij. Hij heeft het schip zien zinken en nog enkele passagiers kunnen redden. 

Tijdens een andere overtocht tafelde hij met prins Joesoepow, de latere moordenaar van Raspoetin. Prins Joesoepow had een porseleinen pepervaatje bij zich met een klein barstje in. Hij schonk dat vaatje aan de scheepsdokter. Jaren later is zijn nicht Erna trotse bezitster van het erfstuk. 

 

Chips

Fernand leerde Margot chips maken. Chips waren toen nog onbekend in België. In Amerika en op schepen was de zoute snack al wel heel populair. Als Fernand en Margot bezoek kregen in België scoorden ze dan ook elke keer met chips als aperitiefhapje.

 

Fernand de kunstenaar

Als kind was Fernand heel kunstzinnig aangelegd. Omdat zijn ouders wilden dat hij een ‘serieuze’ opleiding kreeg ging voor dokter studeren. Hij specialiseerde zich in tropische huidziektes en kon daardoor aan de slag bij de Red Star Line. 

Toen Fernand uit dienst ging verhuisde het koppel naar Villers la Ville. Daar begon hij een dokterspraktijk en spendeerde daarnaast veel tijd aan tekenen, schilderen en etsen. 
 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief