dinsdag 22 juni 2021 van 20:00 tot 21:30
Individuele bezoekers

In de expo ‘Destination Sweetheart’ staan verhalen van liefdesmigratie van vroeger en nu centraal. Een van die verhalen is het verhaal van Anna, de grootmoeder van Evelyne.

Duitse soldaten deporteren Anna tijdens de Tweede Wereldoorlog naar een Duits dwangarbeidskamp. De dwangarbeiders uit Oost-Europa worden ‘Ostarbeiters’ genoemd. Velen onder hen zijn vrouwen.

Na de oorlog komt Anna met haar geliefde, Andreas, een Belg die ze in het kamp had leren kennen, naar België. En zij is niet alleen. Na de oorlog moeten de Ostarbeiterinnen terug naar de Sovjet-Unie, maar zo’n 4.000 vrouwen kiezen om in België met hun Belgische geliefden of verloofden een nieuw leven te starten. De verhalen van deze vrouwen werden doorheen de tijd vergeten en blijven vaak ongekend.

In deze gespreksavond gaan prof. dr. Venken en Evelyne dieper in op deze geschiedenissen. Evelyne getuigt over haar zoektocht naar antwoorden op een verzwegen verleden en de impact van migratie op haar als kleindochter. Prof. dr. Venken doctoreerde over de geschiedenis van Ostarbeiterinnen in België. Zij vertelt ons over deze vrouwen en hun ervaringen. De curator van de tentoonstelling, Lien Vloeberghs, modereert het gesprek.

Samen met het publiek gaan we vervolgens in gesprek over de gevolgen van vergeten migratiegeschiedenissen en vrouwelijk oorlogsverleden. Vanuit het erg persoonlijke, intieme verhaal van Evelyne, en het bredere, diepgravende onderzoek van prof. dr. Venken, zoeken we samen antwoorden. Waarom is dit verhaal ongekend, en waarom is het van belang het publiek te maken? Waarom kan het voor families belangrijk zijn om hun verleden te kennen?

Praktisch

  • De gespreksavond gaat online door op 22 juni, van 20 tot 21.30 uur.
  • Wil je graag deelnemen, schrijf je dan in via deze knop:

Schrijf je in

Je kan de expo ‘Destination Sweetheart’ bezoeken in het Red Star Line Museum tot en met zondag 26 september 2021.

Foto: privécollectie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief