Zeeman René springt in 1958 na een aantal ontmoetingen met de Italiaanse Silvana op zijn Vespa om haar de hand te vragen. Voor hem laat ze haar land achter. Fati ontmoet in 1993 Peter die als leerkracht in haar land Burkina Faso werkt, en volgt hem naar België. En Anna trok naar Roger in Amerika met een schip van Red Star Line, overtuigd door z’n huwelijksaanzoek per brief.  In de passagierslijsten bij haar aankomst penden de autoriteiten onder de kolom ‘Destination’  het woord Sweetheart’ neer. Anna’s verhaal werd zo de inspiratie voor deze expo.

In ‘Destination Sweetheart’ volg je een handvol liefdesmigranten. Je luistert er naar ontboezemingen en je laat je meevoeren door verhalen en objecten. Soms confronterend en schokkend, vaak ontroerend en intiem. Want de liefde gaat meestal niet zonder slag of stoot.

Liefdesmigratie en gezinshereniging zijn de laatste vijftig jaar de belangrijkste redenen voor legale migratie naar België. Internet, goedkope vliegtuigtickets, toerisme en buitenlandse studies spelen een belangrijke rol. Anderzijds is er steeds meer controle op schijnhuwelijken, en dus de echtheid van relaties. In de expo stap je ook binnen in de pakkende installatie ‘Between us and everybody else’ van kunstenaars Kim Snauwaert en Anyuta Wiazemsky Snauwaert die vragen stellen over privacy, intimiteit, het huwelijk en de staat.

Of het nu gaat over verhuizen naar een Erasmuslief, een toevallige ontmoeting op reis die iets meer wordt, of een voorgesteld huwelijk met iemand uit het thuisland, liefdesmigratie is er in allerlei vormen en maten. Ontdek in ‘Destination Sweetheart’ wat het betekent om zo ver te gaan voor de liefde.

Praktisch

  • Van 25.09.2020 tot 26.09.2021
  • Tentoonstelling in De Loods

Prijzen:

Destination Sweetheart:

Voltarief:
Kortingstarief:

€ 6
€ 4

 

Destination Sweetheart + vaste collectie:

Voltarief:
Kortingstarief:
A-kaarthouder:

€ 12
€   8
€   6

Voor een overzicht van alle prijzen en kortingen, kijk op 'Plan je bezoek'

Tickets

Koop een ticket voor Destination Sweetheart

Koop een combiticket

Foto: collectie Silvana

Activiteiten
Foto: bezoekers in het museum
Het hele jaar door valt er in het Red Star Line Museum wel iets te beleven voor families met kinderen.
op een groot doek wordt een afbeelding van een schip geprojecteerd, aan de zijkant zit een man met een microfoon op een stoel
Tijdens de Upper Deck Avonden programmeren we in ons museumcafé telkens een activiteit die aansluit bij of dieper ingaat op het thema van de tijdelijke expo.
Een groep krijgt een rondleiding in de tijdelijke expo
Over eerste ontmoeting, de afstand tussen beide partners, het trouwfeest, de reis, de aankomst. Over de liefde, maar ook over de twijfel. Een gids vertelt de verhalen tijdens een interactieve rondleiding.
Ontdek meer
Kleindochter Evelyne op de arm van grootmoeder Anna
In de expo 'Destination Sweetheart' ontdek je de persoonlijke verhalen van liefdesmigranten. Het verhaal van ‘Ostarbeiterin’ Anna Husenko is er daar eentje van. Wij stelden enkele vragen aan haar kleindochter die ons het verhaal bezorgde.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief