Zeeman René springt in 1958 na een aantal ontmoetingen met de Italiaanse Silvana op zijn Vespa om haar de hand te vragen. Voor hem laat ze haar land achter. Fati ontmoet in 1993 Peter die als leerkracht in haar land Burkina Faso werkt, en volgt hem naar België. En Anna trok naar Roger in Amerika met een schip van Red Star Line, overtuigd door z’n huwelijksaanzoek per brief.  In de passagierslijsten bij haar aankomst penden de autoriteiten onder de kolom ‘Destination’  het woord Sweetheart’ neer. Anna’s verhaal werd zo de inspiratie voor deze expo.

In ‘Destination Sweetheart’ volg je een handvol liefdesmigranten. Je luistert er naar ontboezemingen en je laat je meevoeren door verhalen en objecten. Soms confronterend en schokkend, vaak ontroerend en intiem. Want de liefde gaat meestal niet zonder slag of stoot.

Liefdesmigratie en gezinshereniging zijn de laatste vijftig jaar de belangrijkste redenen voor legale migratie naar België. Internet, goedkope vliegtuigtickets, toerisme en buitenlandse studies spelen een belangrijke rol. Anderzijds is er steeds meer controle op schijnhuwelijken, en dus de echtheid van relaties. In de expo stap je ook binnen in de pakkende installatie ‘Between us and everybody else’ van kunstenaars Kim Snauwaert en Anyuta Wiazemsky Snauwaert die vragen stellen over privacy, intimiteit, het huwelijk en de staat.

Of het nu gaat over verhuizen naar een Erasmuslief, een toevallige ontmoeting op reis die iets meer wordt, of een voorgesteld huwelijk met iemand uit het thuisland, liefdesmigratie is er in allerlei vormen en maten. Ontdek in ‘Destination Sweetheart’ wat het betekent om zo ver te gaan voor de liefde.

Praktisch

  • Van 25.09.2020 tot 30.05.2021
  • Tentoonstelling in De Loods

Prijzen:

Destination Sweetheart:

Voltarief:
Kortingstarief:

€ 6
€ 4

 

Destination Sweetheart + vaste collectie:

Voltarief:
Kortingstarief:
A-kaarthouder:

€ 12
€   8
€   6

Voor een overzicht van alle prijzen en kortingen, kijk op 'Plan je bezoek'

Tickets

Koop een ticket voor Destination Sweetheart

Koop een combiticket

Foto: collectie Silvana Spallarossa

Activiteiten
Kinderen en volwassenen samen aan tafel tijdens tekenworkshop
zondag 04 oktober 2020 van 13:00 tot 16:00
Gezinnen
‘Destination Sweetheart’ opende nog maar net de deuren. Maar jij kan al creatief aan de slag met het thema liefde, spelend in ons museumcafé. Leer samen met ons je eigen liefdeskaart drukken!
Haiku
zaterdag 10 oktober 2020 van 14:00 tot 16:00
Gezinnen, Jongeren
Laat je inspireren door onze expo 'Destination Sweetheart en schrijf je eigen haiku tijdens de workshop in samenwerking met STUDIO HAIKU.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief