Participatie en co-creatie komen tot uiting in verschillende projecten, waarvan de expo 'Thuishaven' en het veldwerkersproject mooie voorbeelden zijn. Zo werden de bezoekers in de expo ‘Thuishaven’ ondergedompeld in de verhalen van 700 ‘nieuwe Antwerpenaren’ en hoe zij hun eerste vijf jaar in Antwerpen beleefden. Zij deelden hun verhaal met het museum en gingen akkoord dat het deel ging uitmaken van de museumcollectie. Dit project kon alleen maar slagen door de bereidwillige medewerking van de verhalenschenkers en door samen te werken met tal van organisaties.

De erkenningscommissie noemde het museum ook een voorbeeld voor de sector wat betreft het bereiken van mensen met migratie-achtergrond. Ook 'Thuishaven' was een voorbeeld van een project dat taaloefenkansen voor anderstaligen creëerde.

Een deel van de kaarten en verhalen, de documentaire en het boek 'Thuishaven', vormgegeven door Gert Dooreman, zijn nog te zien zijn van 5 november 2018 tot eind februari 2019 in Atlas, integratie en inburgering Antwerpen, en van 15 november tot 23 december in Bibliotheek Permeke.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief